Gezonderdag

Toen mijn ouders op bezoek kwamen, had mijn moeder koolrabi voor mij meegenomen uit Nederland.

Het zal je misschien verbazen, maar de koolrabi is geen knolgewas, maar stamt af van de wilde kool. Het is een bolvormige groente met lange, slanke balderen. Koolrabi is supergezond want ze zit boordevol ijzer, calcium, caroteen, vitamine B en vitamine C. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren waarvan je soep kan maken. Koolrabi is ook nog eens heel zacht voor je lijn want het telt maar 24 calorietjes per 100 gram.

Koolrabi’s vind je van van mei tot januari in je groentenwinkel. Kies liever een klein, malser exemplaar in plaats van een grote, vezelachtige koolrabi. Als de knol van de koolrabi stevig aanvoelt, als de kleuren helder van kleur zijn en als de schil glad aanvoelt, is de koolrabi klaar voor consumptie. De knol van de koolrabi kan zowel wit, lichtgroen als paars zijn, maar het is de laatste die vooral wordt verkocht.
Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te lang) in een kom met water en citroen,anders verkleurt het.
Koolrabi kan zowel rauw als gefrituurd, gestoofd, geroerbakt, gestoomd en gekookt gegeten worden. Kleine exemplaren kook je in hun geheel terwijl je grote koolrabi’s beter eerst in plakjes of stukjes snijdt. Na 15 tot 20 minuten zijn ze klaar. Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak, terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool. Rauwe koolrabi smaakt goed door groenten- en fruitsalades
Je kan een koolrabi ongeveer een week lang bewaren in de koelkast. Invriezen is geen opties omdat dat de structuur en de kleur aantast.

Ik heb de koolrabi gebruikt in een stamppot. Aardappeltjes, twee koolrabi’s een gesnipperd uitje en een halve rookworst. Aardappels en koolrabi koken en vervolgens stampen met ui, peper en zout. Op het laatst rookworst erdoorheen stampen en klaar. Natuurlijk kan de rookworst weggelaten worden en vervangen door bijvoorbeeld reepjes zongedroogde tomaat of gebakken champignons. De stamppot kan op allerlei manieren aangepast worden.

Het was een lekkere Hollandse maaltijd, probeer het zelf ook eens zou ik zeggen!

Of ga voor een spannender recept zoals deze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *