Gezonderdag

Gezonderdag

Na alle filmpjes en adviezen van de afgelopen weken, vraag je je natuurlijk af wat er dan überhaupt nog wel te eten is?!! Nou dat is ontzettend veel hoor!!

Er zijn ontzettend veel Veganistische (vrij van dierlijke producten) recepten en lekkere hapjes! Er is tegenwoordig een heleboel keus aan Glutenvrije producten. Suikervrije producten zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en ‘gezond’ is in de supermarkten steeds ‘normaler’. Alleen zijn er dan nog de kleine puntjes waar je op moet letten (geen tot weinig E-nummers in je eten?, geen aspartaam of andere onnatuurlijke zoetmiddelen?).

Dat men steeds bewuster (gezonder, duurzamer enz.) gaat eten is denk ik al duidelijk. Ik zag laatst zelfs een reclame voor Stevia! Stevia is een plantje waarvan de blaadjes vele maler meer zoetkracht hebben dan suiker, heeft minder invloed op de suikerspiegel en natuurlijk veel minder calorieën. Dit plantje wordt in andere werelddelen (vooral in het Oosten) al jaren gebruikt, maar in Nederland (Europa) mocht het niet ingevoerd worden als voedingsmiddel(vanwege een administratieve fout). Toch is het in Nederland ook al jaren te koop, maar stond er altijd op het flesje ‘alleen voor uitwendig gebruik ;)’ (inclusief de knipoog!). Wij hebben het plantje in huis staan en als ik er gebruik van zou willen maken, zou ik de blaadjes eerst laten drogen en dan verpulveren tot poeder. Voor wie het makkelijk wil houden, is in de winkel een flesje extract te koop en tegenwoordig dus ook iets commercieels van de reclame op tv.

Maar wat ik eigenlijk wilde vertellen, na de afgelopen weken aan filmpjes en ‘beter-eet-je-dit-niet-verhalen’, is dat ik hier voorlopig lekkere (en vooral) gezonde recepten ga plaatsen. Hiermee wil ik laten zien dat lekker ook heel gezond kan zijn.

Om te beginnen wil ik jullie lekker maken met een Veganistisch recept voor cupcakes!

Chocolade Cupcakes

 • 1 el appelazijn (geen zorgen over de geur, het bakt uit)
 • 350 ml chocolade sojamelk
 • 345 gr bloem (of een glutenvrije variant)
 • 2 tl bakpoeder
 • 0.5 tl baksoda
 • 0.5 tl zout
 • 200 g suiker (of een vervanger waarmee je kan bakken)
 • 120 ml olie (walnoot, macedamia oliën zijn bijzonder goed!)
 • 100 gr cacaopoeder

Vanille Cupcakes

 • 1 el appelazijn (geen zorgen over de geur, het bakt uit)
 • 350 ml gewone sojamelk
 • 345 gr bloem (of glutenvrije variant)
 • 2 tl bakpoeder
 • 0.5 tl baksoda
 • o.5 tl zout
 • 200 g suiker (of een vervanger)
 • 120 ml olie (walnoot, macedamia oliën zijn bijzonder goed!)
 • 1 tl vanille-extract (of verse!)

Vanille Botercreme

Marshmallow Fondant

 • 300 gr mini marshmallows (let op dat ze Vegan zijn!)
 • 4 cups gezeefde poedersuiker (of vervanging)
 • 2 el water
 • sojaboter voor het invetten van o.a. de beslagkom
 • voedselkleurstof

Bak de chocolade cupcakes volgens het Vega Chocolade Cupcake Recept. Bak de vanille cupcakes volgens het Vega Vanille Cupcake Recept.

Laat alle cupcakes de eerste tien minuten na het bakken buiten de oven maar in het muffinblik afkoelen, daarna kun je de cupcakes verder laten afkoelen op het rooster.

Bereid de botercreme volgens het Vega Vanille Botercreme Recept en verdeel de botercreme vervolgens in twee gelijke delen in twee kommen. Kleur het ene deel groen en het andere deel rood. Maak de twee theedoeken nat onder de kraan en wring ze daarna goed uit, wikkel om elke kom een vochtige theedoek en zet de twee kommen in de koelkast.

Bereid het MMF volgens het mmf recept en deel het fondant in 5 gelijke delen en rol het dan in het huishoudfolie! Zodra het fondant na circa een uurtje, stevig aanvoelt kun je elk fondant deel gaan kleuren.

Vul elke spuitzak met een kleur botercreme en voorzie een kwart van de cupcakes met een rode toef en een kwart van de cupcakes met een groene toef botercreme, bestrooi de toefjes met wat strooisel en daarna kun je deze cupcakes in een voorraaddoos in de koelkast zetten.

Rol alle fondant kleuren uit tot een dikte van een halve centimeter en druk uit alle kleuren een kleinen cirkel smeer de cirkels aan de onderkant in met wat van de overgebleven botercreme en leg op elke cupcake een cirkel als basislaag. Daarna kun je naar hartenlust de rest van het fondant gebruiken om de cupcakes verder mee te versieren. Vrolijke veganistische cupcakes voor een gezellig kinderpartijtje!

Dit recept heb ik over genomen van een andere site (vandaar alle verwijzingen in dit recept). Voor meer Veganistische cupcake recepten kan je hier klikken(de bron van dit recept).

En kan je geen genoeg krijgen van Veganistische zoetigheid, dan zijn er genoeg receptenboekjes, ook Nederlandstalig! En neem eens een kijkje in het ‘luilekker boek’ van Lisette!

Geen boek kopen, maar wel inspiratie op willen doen? Dat kan hier! En vergeet niet naar de links te kijken die ik al op deze site geplaatst heb (rechts van de pagina)!!

Enjoy!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *