Gezonderdag

Gezonderdag

Eten wat het seizoen je biedt

Tegenwoordig is in de supermarkten het hele jaar door een overvloed aan groenten en fruit verkrijgbaar. Allerlei tropische en inheemse producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar terwijl het eigenlijk veel beter is om groenten en fruit te eten van het seizoen en het land waar je op dat moment leeft!

Niet alleen omdat het vervoer van alle producten veel energie kost, milieu vervuiling veroorzaakt en de lekkere en gezonde eigenschappen van de producten vermindert (zou het? als een bootreis drie weken duurt?), maar vooral omdat de natuur je biedt wat je op dat moment nodig hebt.

In de lente en de zomer is het warm, zijn we veel meer buiten en hebben we vaak meer behoefte aan frisse, vochtrijke producten. Terwijl je in het najaar en de winter door de kou meer hebt aan volle, voedende producten die warmte en voldoening bieden. Herken je dit? De natuur is perfect afgestemd op onze behoeftes. Echter, door de opkomst van de export, kassen en kunstmest kunnen we tegenwoordig alles krijgen wanneer we maar willen. We zijn niet meer afhankelijk van de natuurlijke processen en de meeste mensen hebben geen idee meer van seizoensgroenten of fruit.

Het najaar is misschien wel het meest kleurrijke seizoen. Kijk maar naar alle verschillende tinten in de natuur; oranje, groen, geel en rood, het kom allemaal terug. Ook in ons eten. Voedzame, smakelijke en geurige producten zijn volop te koop; aubergine, pompoen, broccoli, rode biet, bramen, bessen en pruimen.

Ondanks dat de winter het koudste seizoen is, is er toch meer dan genoeg groente en fruit te vinden die ook op een koude grond kunnen groeien. Stevige producten met volle smaken en belangrijke vitamines, geschikt om voedzame winterse maaltijden van te bereiden: witlof, winterpostelein, boerenkool, rode en witte kool (zuurkool), pastinaak, mandarijnen, appels en peren.

Het voorjaar is het seizoen van vernieuwing, geboorte. De blaadjes komen weer aan de boom, er worden jonge beestje geboren en dit zie je ook terug in de groente- en fruitteelt. In dit seizoen zijn o.a. de volgende groente en fruit volop van eigen bodem te verkrijgen: asperges ( mei), spinazie, doperwtjes, tuinbonen, kropsla, appels, peren en sinaasappels.

Door zon en warmte gedijen veel groente en fruit goed op de Hollandse bodem. De zomer is dan ook het seizoen van overvloed. Veel zacht fruit en smakelijke groente zoals: peultjes, paprika, tomaten, venkel, courgette, aardbeien, frambozen, meloen en perziken.

Het mooie is dat producten uit een seizoen niet alleen helpen door bijvoorbeeld een verkoelende werking te hebben (zomerse producten), maar ook door bijvoorbeeld boordevol vitaminen te zitten als je ze het hardst nodig hebt (kolen in de winter)!

Misschien denk je dat als je eet met de seizoenen, je maaltijden eentonig of saai worden. Maar niets is minder waar! Als je je juist een beetje verdiept in wat in welk jaargetijde te verkrijgen is, zul je veel meer nieuwe groente en fruit ontdekken. Daarnaast zijn seizoensgroente  en -fruit vaak veel smaakvoller, bevatten meer vitamines en zijn, ook niet onbelangrijk, veel goedkoper. Heb je bijvoorbeeld wel eens aardbeien in de winter gekocht? Deze komen meestal uit Spanje of Marocco en zijn door het transport vaak schikbarend duur en qua smaak niet te vergelijken met de volle rode zomerkoninkjes van eigen bodem.

Dus probeer het eens uit: Eten wat het land te bieden heeft. Dit scheelt geld, is beter voor de gezondheid en nog lekkerder ook!

En dat biologisch (dynamisch) de beste keus is, hoef ik hopelijk niet meer uit te leggen, toch? Maar dat kan ik altijd nog in een volgende post doen! 😉

Wij zijn overigens al begonnen aan het opbouwen van onze moestuin en hopen over een paar maanden hier de vruchten van te kunnen plukken! 😉

Er zijn een heleboel kookboeken die rekening houden met de seizoenen. Een van de leukere vind ik het kookboek van Lisette Kreischer “ecofabulous koken met de seizoenen” (veganistisch), een boek dat ook als leesboek erg prettig is. Daarnaast vind ik het boek van Jamie Oliver “Thuis bij Jamie” waarin hij in zijn eigen moestuin te werk gaat ook ontzettend leuk! Bijbehorend zijn opnames gemaakt die ook op youtube te zien zijn, erg leuk om te zien!

Ik kwam ook nog een filmpje tegen van Lisette Kreischer

Enjoy nature!! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *