Natuur

Drop, ijs en katten…

Gistermiddag heb ik bezoek uit Nederland mogen ontvangen. Zij blijven een weekje gezellig bij ons in huis en hebben lekker Hollandse drop voor ons meegenomen! (dat past leuk in mijn Blond pot!)

Helaas, voor hen, is de sneeuw inmiddels bijna verdwenen. Maar daar tegenover treffen zij wel ontzettend lekker en zonnig lenteweer (wel nog steeds rond het vriespunt natuurlijk!).

Bij het opstaan vanmorgen was de lucht zo mooi roze dat het niet anders kon dan dat het vandaag heerlijk weer zou worden! De gasten wilden graag een stuk wandelen en ik heb voorgesteld om dit over het ijs te doen, want “wanneer maak je dat nou nog mee?”.

De “sneeuwwoestijn” waar ik eerder over verteld heb in een andere post, was inmiddels veranderd in een “doodgewoon” bevroren meer. Alle sneeuw was verdwenen en het ijs (van een halve meter dik) was goed zichtbaar. Eenmaal op het ijs bleek dat er verschillende laagjes waren (doordat de bovenlaag van het ijs ontdooid was en later weer bevroren) waar lucht tussen zat. Deze stukken waren wit en als je er op stond zakte je er zo doorheen tot de volgende laag ijs. Het was alsof je op heel dun glas liep en daar doorheen zakte. Het ijs vertrapte je tot scherven en maakte natuurlijk heel veel geluid. Het was een hele aparte ervaring en soms ook schrikken als je ineens weer door een laag ijs zakte.

Naast het kraken van de dunne laagjes ijs, konden we ook de dikke laag ijs horen “werken”. Dan hoorden we plotseling gekraak, een vreemd laag geluid dat op kreunen lijkt en soms voelde je ook het ijs bewegen terwijl het kraakte. Ook dit was natuurlijk een hele aparte gewaarwording. 

klik hier voor een filmpje op het ijs (hier kan je het gekraak van het ijs horen terwijl ik loop!)

En hier nog wat foto’s en een filmpje die E. mijn gast heeft gemaakt. Op een foto zie je de barsten in het ijs nadat er overheen gelopen is!

Eenmaal terug van de wandeling trof ik een van de katten buiten aan en bleek dat ze vandaag voor het eerst naar buiten mochten. Zij moesten twee tot drie maanden binnen blijven om te wennen aan hun nieuwe huis (zodat ze niet terug naar huis lopen, dit schijnt namelijk veel voor te komen!). De ergste kou is voorbij dus was het vandaag een mooie dag om de beesten iets nieuws te leren. Nou, dat vonden ze helemaal niet erg!

Een van de twee helden (de derde proberen we nog niet eens want die durfde in NL al niet meer naar buiten!) huppelde zo de tuin in (alsof je hem kon horen roepen: “freedom!) en de ander moest eerst bij elk takje, grassprietje en steentje snuffelen wat het was. In het filmpje (klik hier) is die laatste te zien, de eerste was zo snel dat ik hem niet kon volgen met de camera. 😉

Beide katten liepen mauwend door de tuin en leken het wel naar hun zin te hebben. Nog even en ze zullen kennis maken met de buren (om eten gaan bedelen en zonder vragen binnen gaan om een lekker slaapplekje op te eisen). Gelukkig zijn die al erg op de beestjes gesteld! 😉

kat trekt de wijde wereld in 😉

De rest van de dag is het prachtig weer gebleven en heeft de zon vol op geschenen. In de avond hebben we nog rond het vuur gestaan en ondertussen de heldere sterrenhemel bewonderd.

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *