In de keuken

Zalige zaterdag: Banoffee taart

Toen ik deze taart voor het eerst probeerde bij een vriendin, wist ik niet wat ik proefde. Het was zoet, romig, zacht en had de smaak van “bebogeen” met een lekker kruimelig laagje. Ik heb gelijk gevraagd wat het was en hoewel ik het erg lekker vond, heb ik er vervolgens nooit meer iets mee gedaan.

Tot ik het recept jaren later weer tegenkwam terwijl ik informatie zocht over gecondenseerde melk. Ik wilde voor kerst een taart maken, voor iemand die dol is op karamel. Voor kerst heb ik toen de taart gemaakt waarvan ik het recept nog een andere keer zal posten, maar eenmaal bezig met het plannen van een verjaardagsdiner voor diezelfde karamel liefhebber wist ik gelijk dat ik deze taart moest maken!

De taart komt van origine uit Engeland, maar heeft inmiddels bekendheid over de hele wereld, alleen in Nederland juist wat minder. Terwijl het een ideaal gerecht is om te maken omdat deze taart niet gebakken hoeft te worden en dus zo klaar kan zijn!

 

De gecondenseerde melk kan van te voren al bereid worden, dus als er een voorraadje aangelegd wordt kan dit gerecht op elk onverwachts moment van de dag gemaakt worden!

Banoffee taart

  • 250 gram koekjes
  • 85 gram boter
  • 1 blik gezoete gecondenseerde melk
  • 4 grote bananen
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • chocolade snippers of cacao poeder

Breng een grote pan water aan de kook. Leg hierin het gesloten blik gecondenseerde melk onder water. Doe een deksel op de pan en laat twee tot drie uur koken. Doe de koekjes in een plastic zak en sla ze met je vuisten of met een deegrol tot kruimels. Snijd de boter in stukjes, smelt langzaam in een pannetje en meng door de kruimels. Als het deeg te plakkerig wordt, voeg je meer kruimels toe. Neem een springvorm en duw het kruimeldeeg tegen de bodem en de rand. Laat het deeg afkoelen in de ijskast tijdens het koken van de gecondenseerde melk. Haal de blikken gecondenseerde melk uit het water, laat elk blik dicht en laat afkoelen. Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd de bananen in dikke schijfjes. Neem de taartbodem uit de koelkast smeer de gecondenseerde melk(inmiddels karamel) erop en bedek met plakjes banaan. Je kan het bij een laag houden, maar je kan ook meerdere lagen hiervan maken (karamel-banaan-karamel-banaan). Bestrijk de bovenkant van de taart met slagroom en strooi er chocolade snippers of cacao over. Zet de taart in de koelkast tot het moment van opdienen. Verwijder de springvorm en serveer de banoffee taart als lekker toetje of een bijzondere verjaardagstaart.

Tijdens het posten van deze blog kwam ik nog een (van de vele) variant tegen van dit recept. Een “Banoffee cheese cake“. Het klinkt best lekker, maar is natuurlijk veel meer werk dan het recept hierboven. Als je nieuwsgierig bent, kan je op de naam klikken en dan kom je bij het recept uit!

Enjoy!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *