vegan

Zalige zaterdag – pompoenquiche

Het is een beetje de gewoonte geworden om in het weekend wat uitgebreider te koken. Vaak zoek ik dan doordeweeks naar een lekker recept en kijk ik er de hele week naar uit om dit zaterdag te maken.

Zo was het ook met deze luxe quiche. En natuurlijk maakte ik hem glutenvrij en plantaardig (veganistisch). Voor de vullig die ik gebruikte was ik niet zo heel tevreden en ben ik nog niet helemaal er over uit wat de beste oplossing is. Toch wil ik graag de combinatie van groenten alvast delen, want deze past precies bij dit seizoen en is erg lekker! Voor de vulling voeg ik een ander recept toe wat me lekkerder lijkt dan het recept wat ik gebruikte. En deze versie moet ik natuurlijk nog eens uitproberen!

Pompoenquiche

 • 500 gram (glutenvrije) bloem
 • 250 gram (melk vrije) boter
 • flinke snuf zout en kruiden naar keuze zoals rozemarijn en thijm
 • 2 (vegan) eieren (ik gebruikte eivervanger in poedervorm die met water gemengd moet worden, mocht je dit niet hebben kan je ook soya melk gebruiken. Het gaat vooral om het vocht)
 • eventueel nog wat sojamelk (of andere plantaardig melk)
 • ongeveer 300 gram pompoen in blokjes gesneden
 • 1 tot 1/2 prei
 • 100-200 gram paddestoelen naar keuze
 • 9 blaadjes salie
 • handje pompoenpitten
 • 350 gram zijden tofu
 • 1 el kikkererwtenbloem
 • 2-3 el nooch (edelgist)
 • 1 tl zout
 • 1/5 tl peper
 • 1/4 tl curcuma
 • 3/4 tl knoflookpoeder
 • 125 g (vegan) feta kaas

Voor het deeg doe je de bloem en boter bij elkaar en verkruimel je de boter zo snel mogelijk (zodat het niet te warm wordt) door de bloem. Het is het makkelijkst als je dit in een keukenapparaat doet dan hoef je maar een paar keer snel te mixen. Voeg vervolgens zout en kruiden toe en de (vegan) eieren (of een scheutje sojamelk). En meng alles snel en kort tot het een samenhangende bal is. Laat het nu een half uur rusten in de koelkast.

Doe de pompoen met zo’n 4 blaadjes salie in een ovenschaal en meng met een eetlepel olie. Dek af met zilverfolie en laat ongeveer 20 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.

Maak de prei schoon en snij in ringetjes en fruit in een pan terwijl je de paddestoelen in stukjes snijd en vervolgens meebakt tot ze zacht zijn en zoveel mogelijk vocht er uit verdwenen is.

Rol nu het deeg uit zodat het in de quichevorm past (doorsnee van 25cm ongeveer) en bak deze “blind” zo’n 20 minuten op 180 graden Celsius. (leg een velletje bakpapier over het deeg en leg hier ongekookte bonen of rijst op).

Meng de zijden tofu, kikkererwtenbloem en de rest van de ingredienten (hou nog wat blokjes feta over om er overheen te strooien!) door elkaar (liefst in een mixer) tot een samenhangede sausachtige substantie.

Als het deeg klaar is en de randjes licht gekleurd zijn, doe je de pompoen er in, dan de rest van de groenten, de tofumix en als laatste strooi je er pompoenpitten, blokjes feta en de overgebleven blaadjes salie overheen.

Bak de hartige taart zo’n 30-40 minuten in de oven tot de vullig licht goudbruin is en stevig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *