Natuur

Herfst

Hier en daar zijn de blaadjes in de bomen al aan het verkleuren, de avonden worden steeds koeler en eerder donker en ‘s ochtends zijn de spinnewebben omgetoverd tot een kralenketting van druppeltjes glitterend in de opkomende zon. De temperatuur is nog lekker genoeg om zonder jas buiten te kunnen lopen (en soms zelfs met korte broek en slippers!) en zo doen we nog allerlei klusjes in en rond de tuin ter voorbereiding op de winter.

Omdat het nog niet gevroren heeft groeit er nog van alles in de moestuin en pluk ik geregeld sperziebonen, kapucijners, courgettes en patissons. De wortels zitten nog in de grond, pompoenen zijn nog flink aan het groeien en ik mag geregeld mooie bloemen snoeien.

Ook hebben we een lading hout binnen gekregen en een boom (die uit 3 stammen bestond) om laten zagen. En dus hebben we genoeg sjouw en stapelwerk als we even niet in de moestuin bezig zijn. Geen probleem hoor want dit soort klusjes zijn heerlijk om te doen in deze nazomer.

En als we dan na een paar uurtjes naar binnen gaan, doet Wico het haardvuurtje aan, bereid ik een lekkere avondmaaltijd en kruipt Dobby tegen me aan als ik daarna bij de openhaard ga zitten.

Na zo’n drukke en actieve zomerperiode, vind ik het helemaal niet erg dat de dagen langzaam koeler en donkerder worden. Een goed excuus om het huis gezellig te maken, kaarsjes aan te steken, iets lekkers te bakken zodat het huis er naar gaat ruiken en vervolgens in een warme trui een boekje te lezen, iets creatiefs te doen, te fantaseren over het nieuwe moestuinseizoen of terug te dromen naar de avonturen van de afgelopen zomer. Lekker knus en gezellig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *