vegan

Vegan bolognese

Ik heb wel eens de vraag gekregen van iemand “waarom niet-vegan gerechten namaken, als je geen vlees meer wil eten?” en moest daar op dat moment nog even over nadenken. Maar inmiddels weet ik daar wel het antwoord op. Voor mezelf dan in ieder geval!
Wel, dit heeft een groot gedeelte met “gewoonte” te maken. Wat mensen eten, heeft vaak met hun cultuur en tradities te maken en dus ook met emoties en herinneringen. We eten bepaalde gerechten omdat ze bij een speciale tijd horen, bij een bepaald feest horen of omdat het gewoon een gewoonte is geweest. Rond deze gerechten en gewoontes hebben we met de tijd emoties, gevoelens en herinneringen gevormd en dus hebben we soms trek in iets omdat we diezelfde gevoelens hebben, omdat het die tijd van het jaar is of omdat we bepaalde herinneringen er aan hebben.
Dit soort gewoontes zijn een groot deel van ons leven en gooit iemand hop, zijn of haar eetgewoontes om, is het niet makkelijk om dit soort gerechten te laten staan. We maken dit proces iets makkelijker door voor bijna alles een vegetarische (of veganistische) vervanger te maken. Zo kan er toch genoten worden en dat bepaalde gevoel opgeroepen of bevredigd worden zonder dierenleed.
Daarnaast worden al deze vlees (en andere) vervangers gemaakt om de keuze nog makkelijker te maken. Want als ALLES zonder dierenleed gemaakt kan worden, waarom dan nog kiezen voor producten waar wel dierenleed aan te pas is gekomen? Terwijl ze nog ongezonder voor je zijn ook?!

Goed, deze vraag nu ter zijde want nu kom ik met zo’n gerecht wat door iedereen wel gegeten is. Zij het niet als kind op een kamp waar de kok dit voor zo’n 50 personen tegeljk maakte, is het wel thuis als student of door moeders bereid. Hmmm lekker! Pasta bolognese!

Een gerecht wat makkelijk te maken is door niet eens een vleesvervanger toe te voegen, of als linzen-bolognese, maar nog veel lekkerder en echter smaakt met een goeie vegan gehakt-vervanger. Niet zo eentje die zompig wordt door het vocht in de saus of eentje die naar niets smaakt. Maar eentje die hopelijk ook in Nederland te vinden is met een echte gehakt-achtige smaak en consistentie. En met de volgende bereiding, maak je meteen de lekkerste bolognese ooit! Niet te vergelijken met de rommel uit zakjes waar je “alleen” water aan toe hoeft te voegen, maar meer op het nivo van “mama mia!”. Superlekker!!

Dit recept, te danken aan Selina, is voor een grote pan vol zodat je de saus kan invriezen in kleinere porties om als snelle maaltijd na een drukke werkdag te kunnen bereiden. Ik deel het gerecht vaak door 4 of 2 en heb zelfs dan nog een paar extra porties over waarvan ik dan ook vaak een echt Hollandse pizza bolognese maak (zoals op de foto)… hmmmmmmm!

Vegan pasta bolognese
10-12 porties

 • 850 gram echt lekkeren vegan gehakt
 • 100 ml rode wijn
 • 4 rode uien
 • 4 wortels
 • 4 selderij stengels
 • 6 tenen knoflook
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 3 laurierbladen
 • 2 eetlepels paprika poeder
 • 1,5 eetlepel gedroogde basillicum
 • 1,5 eetlepel gedroogde oregano
 • 1,5 theelepel zwarte peper
 • 1 eetlepel gedroogde thijm
 • 1 theelepel gerookte paprika
 • 200 ml tomatenpuree
 • 100 ml zongedroogde tomatenpuree (pureer zongedroogde tomaten in een keukenmachine of snij heel fijn)
 • 400 ml rode wijn
 • 4 blikken kerstomaatjes (of hele romatomaten)
 • eventueel 250 ml vegan kookroom (afhankelijk of je de saus romig wil hebben of juist naar tomaten wil laten smaken)

  Om het af te maken
 • Rodewijn azjjn 1 eetlepel
 • 2 tenen knoflook
 • 0,5 eetlepel gedroogde basillicum
 • 1 theelepel gerookte paprika
 • citroenrasp van een halve citroen
 • een kneepje citroensap

Rul allereerst het vegan gehakt tot het mooi bruin en gebakken is en blus af met 100ml rode wijn. Laat pruttelen tot de alcohol uit de wijn is verdwenen en leg het apart op een bord.

Doe de ui, selderij en wortel in een keukenmachine tot het goed fijngehakt is en bak dit vervolgens in wat olie in de zelfde pan als waar de gehakt in gebakken is. Bak zo’n 15-20 minuten tot alles zacht en licht gekaramelliseerd is.

Voeg de knoflook, citroenschil en kruiden toe, roer goed door en laat even sudderen. Voeg vervolgens de tomatenpuree en zongedroogdetomatenpuree toe en laat dit goed pruttelen zodat de rauwe smaak er uit gaat en het wat zoeter wordt, 5 minuten ongeveer.

Voeg het gehakt toe aan het geheel en blus af met de wijn. Laat even pruttelen.

Voeg de tomaten uit blik toe, plet ze een beetje met je spatel of lepel en laat dit geheel nu 1,5 uur pruttelen op laag vuur.

Bereid een pasta naar keuze zoals op de verpakking beschreven staat.

Hierna kun je de room aan de saus toevoegen mocht je dit willen en laat het dan nog 20minuten door pruttelen of voeg geen room toe en roer de laatste kruiden en wijnazijn door het geheel.

Deze heerlijke homemade saus kan van te voren gemaakt worden en wordt alleen maar lekkerder. Serveren met een pasta naar keuze en eventueel wat vegan geraspte kaas.

Geniet er van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *