Alledaagse dingen,  Natuur,  Zweden

Nazomer

Wat gaat de tijd toch ontzettend snel, en dan vooral de zomer!

Eerst hebben we weken smachtend moeten wachten er op, toen kwam er een hittegolf van ongeveer twee weken gevolgd door bijna twee weken regen en daarna precies toen we allemaal weer aan het werk moesten begonnen die heerlijke dagen. Warme dagen, koelere nachten, korte broeken, rokjes, hemdjes, bikini en een moestuin vol blije plantjes die het ‘snachts niet meer koud hadden.

Wat is het toch een heerlijke tijd die zomer. En nu met “woef” in huis moet ik zeggen dat ik nog meer van de natuur en jaargetijden geniet. Als ik wakker wordt, ga ik gelijk met hem een wandeling maken. We lopen dan meestal door een van de weilanden (over een pad) en hebben we er zin in, slaan we af door een bospad en lopen om het weiland terug naar huis. Hebben we iets minder tijd lopen we gewoon terug en alleen al deze wandeling is zo fijn. Rustig wakker worden, voelen, ruiken en zien hoe het weer is en hoe de natuur langzaam verandert. Nieuwe bloemen in bloei, reetjes die grazen in het gras, ganzen die in een weiland rusten. Er valt elke dag wel wat nieuws te zien en dan heb ik het nog niet eens over de avonden. Prachtige zonsondergangen terwijl we “door de straat” (lees: langs twee kleinere weilanden) lopen en ook hier reetjes en soms andere dieren zien lopen. Het is onze vaste gewoonte geworden en gaat de wandeling een keer niet door omdat het baasje met een griepje in bed zit, dan ligt woef trouw bij haar op bed in de hoop dat er alsnog een korte wandeling gemaakt kan worden. Gelukkig is er dan meestal wel een ander baasje die even met hem speelt of wandelt. Als er niet overdag al gezwommen is in “ons meer” want dat vinden we ook heerlijk om te doen!

Terwijl ik dit schrijf zit ik op mijn favoriete plekje op de veranda te wachten op mijn zelfgemaakte pizza die in de oven staat. Woef dartelt wat rond door de tuin waar hij genoeg te doen heeft. Vogels in de gaten houden, zijn speelgoed bewaken, pootjebaden in zijn eigen badje en vooral alle geluiden van de omgeving onderzoeken.

Ik geniet van de zon die nog steeds op de veranda schijnt, de prachtige geraniums en andere bloemen die vol in bloei staan, de kratten gevuld met mijn uienoogst en het rustig kabbelende water op het meer waar net een bootje op voorbij vaart.

Ik kan terugdenken aan een zomer vol activiteiten en nieuwe avonturen. Camperen in de Zweedse bossen, een paar dagen in een kajak, prachtige wandelingen bergopwaarts en bergafwaarts, griezelige grotten, dagjes shoppen, avondjes uit, barbequen, hamburgers bakken op een vlot, sporten in de Zweedse natuur…… (zucht)

De bessenstruiken hangen vol bessen, de appelbomen hangen vol en de braam heeft nog nooit zo veel vrucht gegeven. De moestuin heeft z’n hoogtepunt bereikt en bijna alle zonnebloemen staan in bloei. De zwoele zomernachten worden langzaam koeler en de herfst staat om de hoek. En ook daar zullen we met volle teugen van gaan genieten.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *