Gezonderdag

Wilde groenten

Dit weekend waren we even langs gereden bij E. en R. om gewoon eens even te buurten. We lieten Dobby thuis en dus zouden we “maar eventjes” langs gaan, maar eventjes werd natuurlijk veel langer want er is altijd wel iets nieuws te zien als we bij E. en R. langs gaan want beiden creeren ze er op los en ze zitten vol plannen en nieuwe ideeen.

Wat een energie kreeg ik van ons bezoek en E. maakte het kruidenvrouwtje weer in mij wakker. Het is al erg lang geleden dat ik schreef over de gezonde eigenschappen van paardebloem, brandnetel, zevenblad of lindebloesem. Maar dat neemt niet weg dat ik het nog steeds heerlijk vind om van dit onkruid een lekkere maaltijd te maken.

Vorige week maakte ik soep van brandnetel. Vandaag werd het onkruidsoep. Ik plukte brandnetel, paardebloem en zevenblad, fruitte een knoflookteentje en een uitje, propte de omgespoelde onkruid en twee kleingesneden aardappels in de pan met genoeg water zodat alles onder water stond met een daarbij passende hoeveelheid bouillon. Als de aardappels gaargekookt zijn, kan alles met een staafmixer (of in een blender) gepureerd worden en breng het daarna nog even op smaak met peper, zout en eventueel wat andere kruiden zoals bieslook of kerrie.
Eenmaal in mijn soepkom doe ik er graag nog een klodder (vegan) creme fraiche bij en ik eet het graag met een geroosterde boterham met wat (zelfgemaakt on-)kruidenboter of (brandnetel)pesto.
Heel eenvoudig te maken, maar o zo lekker!!

Ook maakte ik dit weekend een groen sapje met onkruid.

  • een handje brandneteltoppen
  • een handje jong paardebloemblad
  • 2 appels
  • 1 of een halve bleekselderij
  • 2cm gember
  • 2cm geelwortel
  • 1 geschilde citroen

Doe alle ingredienten in de sappers (geen centrifugerende want daarin kan je eigenlijk geen blandgroenten persen) en mocht het nodig zijn kun je het drankje eerst nog zeven. Vervolgens gelijk opdrinken!

Het resultaat is een fris en pittig (gember) sapje wat door de citroen, appels en gember vooral een fruitige, zoetige smaak heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *