Gezonderdag

Golden milk

Vandaag was het net als gisteren weer erg koud. Toch gaan we stug door met tuinieren. Niet perce in de moestuin, want daar is inmiddels alles al klaar en gelukkig nog niet allemaal in de grond nu met die kou. Maar wel met andere onderhoudsklusjes zoals het kappen van oud hout.

Wico heeft dit meteen maar verbrand, want na de 30e mag dit in principe niet meer gedaan worden. Dus terwijl het flink fris was, konden we ons warmen bij het knetterende vuurtje. En woef, die huppelde vrolijk rond al knabbelend op blaadjes, boomwortels, takjes en alles dat hij maar in de tuin kon vinden (helaas ook de naamkaartjes bij de geplante groenten in mijn moestuin).

Na een dag (of een paar uur) zo buiten zijn, is het dan extra lekker om binnen de handen te warmen aan een warme kop thee of (doe-maar-luxe) golden milk. En terwijl ik dit maakte bedacht ik me dat ik nog steeds niet verteld heb wat dit nu eigenlijk is, terwijl ik er wel al wat over vertelde een paar posts geleden.

opgeschuimde goldenmilk met een glutenvrije, vegan stroopwafel <3

Goldenmilk is een heerlijk verwarmend drankje gemaakt van plantaardige melk, specerijen en gezoet met honing.
De drank, een Ayurvedisch recept, komt oorspronkelijk uit India en is populair vanwege het gebruik van Kurkumma, wat volgens de Ayurvedische geneeswijze vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo zou kurkuma goed zijn tegen ontstekingen, versterkend voor het afweersysteem, een positief effect hebben op hart- en bloedvaten en preventie werken tegen kanker.

Ik vind het drankje vooral erg lekker omdat er verwarmende specerijen in zitten. Het geeft me een beetje dat kruidnoten gevoel tijdens een koude novembermaand.

Mocht je zelf Goldenmilk willen maken, moet je eerst het een en ander aan specerijen in huis halen om de kruidenmix te maken:

  • 3 eetlepels gemalen curcuma (geelwortel)
  • 1 1/2 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 1 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 to 1 1/2 theelepel gemalen zwarte peper

Om de Gouden melk te maken voeg je 1 a 2 theelepels van de kruidenmix toe aan een kopje warme soya-, kokos- of amandemelk. Mocht je het extra luxe willen, kan je een speciale barista sojamelk (of havermelk) kopen en deze lekker opschuimen!
Zoet het naar eigen smaak met honing.
En heerlijk warm genieten!

En daarna net als Dobby lekker wegsoezen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *