Moestuin

De kleine dingen

Inmiddels is het gegak van overvliegende ganzen iets verminderd, iets minder vliegverkeer dus. Een groot deel van de ganzen is vermoedelijk geland op de plaats van bestemming en de vaste gasten zijn hier achter gebleven. Ze vliegen af en toe over het meer of drijven voorbij.

Hoewel het gras nog flink geel is, staat er een dapper krokusje boven de grond en ook tegen het huis aan zijn krokusjes, tulpenblad en wilde hyacinten boven gekomen.

De zon doet verwoede pogingen om ons op te warmen, met de eerste zonnebrand op de schouders en de vogeltjes fluiten er lustig op los.

Inmiddels heb ik flink wat werk verzet in de moestuin en zijn alle bedden helemaal klaar voor gebruik. Ik geloof niet dat ik ooit zo vroeg al in de tuin heb kunnen werken sinds we hier wonen. Vorig weekend (paasweekend) was alles al gereed.
Ook heb ik een flinke stapel houtsnippers uit de tuin gehaald. Het duurde minimaal 4 uur om alles met de hand in de kruiwagen te scheppen, te vervoeren en uit te laden, maar ik weet van voorgaande jaren dat het het werk waard is. De houtsnippers zijn namelijk al flink gecomposteerd en zijn een mooie verrijking voor de bodem.

Binnenshuis zijn vrijwel alle groenten die voorgezaaid moeten worden, gezaaid. Met wisselend resultaat, maar we kunnen altijd nog direct in de grond zaaien. Inmiddels weten we hoe snel het hier gaat.

Afgelopen week heb ik ook de eerste vlinders gezien, en vandaag een eerste hommel. Vliegen zijn twee weken geleden ongeveer wakker geworden en ook de eerste mug is inmiddels gesignaleerd.

Langzaam, ja heel langzaam is de natuur aan het ontwaken en als dan eenmaal de felgeel-groene knopjes in de boomtoppen zichtbaar zijn, dan wil je bijna je adem inhouden. Want dan weet je dat het van de ene op de andere dag ineens overal knalgroen en springlevend is. Alles gaat dan ineens zo snel dat je bijna niet met je ogen durft te knipperen, bang dat het dan alweer voorbij is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *