Moestuin

Voorjaar

De tijd van stilte, duisternis en kou lijkt nu echt voorbij. Ganzen vliegen af en toe over, gegak en kraanvogelgezang (of hoe ik het rare geluid ook moet noemen) vullen de stille momenten als het even niet waait, vogels fluiten er vrolijk op los, plunderen nog steeds onze voederhuisjes en de sneeuklokjes, wilde hyacinten en de eerste echte typische Zweedse lentebloem “het klein hoefblad” zijn nu duidelijk boven de grond gekomen. Tegen het huis staan zelfs twee minuscule krokusjes!

De gordijnen mogen dus geopend worden zodat het zonnetje naar binnen kan schijnen op het zaaigoed. De winterdecoratie wordt vervangen door alles wat bij de lente past en het huis een beetje opfleurt. En we maken ons klaar voor een lenteschoonmaak.

Geen donkere, koude nachten gezellig bij de openhaard met de kaarsjes aan, ja natuurlijk af en toe nog een beetje, nee nu richten we ons vooral vooruit op de komende zomer en alle klusjes die gedaan moeten worden om ons klaar te maken voor deze warme en actieve tijd. Misschien iets minder sociaal dan we ons afgelopen winter hadden bedacht, maar nog steeds actief, vol kleuren, geuren en hopelijk een vruchtbare oogst.

Nu in deze tijd waar gesproken wordt over hamsteren en sociale isolatie, kan ik zeggen dat ik erg blij ben met de manier waarop wij gedeeltelijk zelfvoorzienend leven. Met een aardkelder (en vriezer) vol jam, chutney, appelmoes, aardappels, uien en ingemaakte groenten, hoeven we ons niet zo druk te maken wat hamsteren betreft. En boodschappen doen hoeft ook niet gelijk. Met meel, granen, gedroogde peulvruchten (ook uit eigen tuin), rijst en aardappels kom je namelijk een heel eind.

Daarom richt ik mijn gedachten nu vooral op de toekomst: de nieuwe moestuin. En teken ik mijn plattegrond nog net iets beter uit dan ik al gedaan had. Met een boel nieuwe zaden en een gezelligheid van narcissen, blauwe druifjes en hyacinten om me heen krijg ik al echt een beetje lentekriebels!

Een lekkere kop Matcha soyalatte en een stuk appelkruimeltaart met appels uit eigen tuin

4 Comments

 • Els van Willigenburg

  Hallo Maaike
  Wat vindt ik dat leuk dat je weer op de site gekomen bent.
  Ik zal met plezier weer gaan kijken en hoop dan ook dat je weer hele leuke verhalen gaat plaatsen,
  hartelijke dank en tot schrijfs

  • maaike

   Ha Els,
   Wat leuk dat je een reactie plaatst en leuk om te horen dat je blij bent dat ik weer wat gepost heb. Het is de bedoeling om weer af en toe iets te plaatsen.
   Veel leesplezier alvast!
   Groetjes!

 • Nico

  Hoi Maaike,
  Wat leuk dat je je blog weer hebt opgestart! Dan kunnen we toch weer een beetje mee-genieten van jullie wel en wee.
  En van je mooie en sfeervolle foto’s…
  Geniet maar lekker van je lentekriebels!
  Een hartelijke groet – natuurlijk ook voor Wico – van
  Nico, Jenny en Cor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *