Moestuin

Moestuin

De maand juni is zo’n maand waarin de nachten vaak nog erg fris zijn en de dagen al lekker warm kunnen zijn. Maar vooral regen: dat is iets wat in juni veel valt. En vooral rond midzomer valt er altijd veel regen. Lekker fris en goed voor de plantjes. Deze zijn in een maand tijd een heleboel gegroeit. Wat wil je als het dag EN nacht licht is!

Het handige aan mijn blog, is dat ik elk jaar de moestuin kan vergelijken met de voorgaande jaren. En hoewel ik nog niet naar foto’s heb gekeken, heb ik al veel verschillen gemerkt.

Allereerst is het aantal groenten volgens mij een stuk minder dan vorig jaar. Hoewel ik vorig jaar geen kolen had. Dit jaar zijn de bieten, wortels en snijbiet nog helemaal niet opgekomen en er is ook geen komkommer.

Voor het eerst ooit heb ik hele mooie spinazie doordat het zo lang koud is gebleven. De laatste dagen is deze flink aan het doorschieten want ja, het is eindelijk wat warmer aan het worden.

Ook heb ik nog nooit zo vroeg bloemetjes in de aardappelplanten gehad als dat ik nu heb. En bloemetjes betekend aardappels. In principe zou ik dus nu al de eerste aardappeltjes kunnen oogsten (wat de Zweden graag doen want bij de midzomerviering moeten jonge aardappeltjes op tafel staan!).

Net als de spinazie groeit ook de sla dit jaar heel goed. De bonen, erwten en kapucijners helaas nog niet echt.

Aardperen van vorig jaar schieten hier en daar al uit de grond en de zonnebloemen komen nu langzaam op gang. De uien groeien netjes en voor het eerst heb ik mooie venkelplantjes. De tuinbonen, die niet zo’n moeite hebben met kou, staan flink in bloei.

De tomaten en andere warmtelievende planten, groeiden de laatste maanden erg langzaam door de kou. Inmiddels is er toch het een en ander goed opgekomen en staat de kas gevuld met verschillende tomatenplantjes, paprika plantjes (misschien ook een pepertje hier en daar), courgette, patisson en pompoen.

De rest van de pompoenen heb ik op een appart veldje gezet waar ik (vanwege overvloed) ook uitjes gezet heb. En omdat ik daar niet genoeg plek meer had voor alle pompoenplanten, heb ik vandaag nog even een lapje grond omgespit. Daar heb ik een aantal pompoenplanten geplant en ik kon gelijk gebruik maken van mijn nieuwe (van Wico gekregen als verjaardags kado) kleine kasjes. Ideaal!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *