Gezonderdag

Bikram yoga

Related imageTijdens mijn tripje Nederland wilde ik zoveel mogelijk doen en “ontdekken”. Nieuwe ervaringen opdoen en vooral actief zijn.

Dat is een van de redenen dat ik een proefles Bikram yoga heb gedaan. Een vorm van yoga waarbij je 90 minuten lang in een ruimte van 40 graden Celsius 2x 26 verschillende houdingen “asanas” aan neemt. Deze houdingen worden elke les in de zelfde volgorde uitgevoerd en omdat dit op een vrij rap tempo gaat, moet je goed gefocussed blijven.Image result for bikram yoga

Er is geen tijd voor een grapje of om even naar de wc te gaan. Dit is een serieuze zaak en terwijl iedereen netjes de oefeningen uitvoerd, loopt de lerares rond en geeft aanwijzingen.

Related imageZelf was de les niet zoals ik verwachte (zweverig en zacht). Het was meer een vorm van hardcore yoga: gedisciplineerd en heel concreet. Er werd niet gesproken over het ontspannen van je derde oog, maar over het aanspannen van je bilspieren. En voor de duidelijkheid werd dit alles in twee talen gedaan. Achtergrondmuziek? nee, dat was er niet. Geen gezweef, maar wel veel (echt heel veel) gezweet.

Related imageZo werd er na de les nog even gevraagd of we het zweet dat naast onze mat (met handdoek erover) was gevallen, konden wegvegen en eenmaal in de douche liep het merendeel met kleding en al er in want we waren toch al zeiknat.

Terwijl de ruimte bij binnenkomst niet eens zo heel erg warm was, merkte ik dat het tijdens de les alleen maar warmer leek te worden. Druppels stroomden van mijn voorhoofd, ik had nog nooit zo erg gezweet. En ik kan gerust zeggen dat deze les net zo zwaar (zo niet, waarder!) was als mijn bokslessen (die al erg pittig zijn!).Image result for bikram yoga

Het fijnste aan Bikram yoga vond ik toch wel het gevoel dat ik achteraf kreeg: alsof ik herboren was. Alsof ik Zweefde terwijl ik door de stad liep. En met een heleboel energie!

Ik vind het jammer dat Bikram yoga hier in Zweden alleen in Stockholm of Götenborg bekend zijn. Ik had het graag vaker willen doen. Het is niet te vergelijken met mijn dagelijkse halfuurtje yoga. Hoewel ik daar ook erg blij, ontspannen en vrolijk van wordt.

Klinkt dit interessant en wil je het ook eens uitproberen? In Nederland is Bikram yoga (ook wel Hot Yoga genoemd) al best bekend. Probeer het eens uit! Het is oa. goed voor je spieren, doorbloeding, algehele welzijn, heeft een reinigend effect en geeft je een heel goed gevoel achteraf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *