Emigreren

Tripje Nederland

Het is al een maand geleden dat ik in Nederland was. Met beide zin en tegenzin maakte ik een tripje Nederland. foto van Maaike Niethot.(foto: Nederland vanuit het vliegtuig)

foto van Maaike Niethot.Dit soort weekjes zijn altijd van die periodes dat je geen tijd hebt om even adem te halen. Je gaat en gaat en gaat en voordat je op adem kan komen, zit je al in het vliegtuig naar huis. Leuk vind ik het, maar ook vermoeiend en niet altijd even fijn. Vaak geeft het energie, maar het neemt ook. En het liefst zou ik dan eenmaal thuis in Zweden nog wat dagen vrij willen krijgen om bij te komen van de “marathon”. Maar aangezien ik niet zoveel vrije dagen heb, mag ik op mijn werk bijkomen. Gelukkig is het Zweedse leven niet net zo druk als dat in Nederland. Dus tijd om bij te komen, heb ik altijd wel.

Omdat mijn dagen van ‘sochtends tot ‘savonds vol gepland waren, zal ik niet in detail gaan vertellen wat ik gedaan heb. Ik probeer alleen de opvallende dingen te vertellen. Image result for veggieworld utrecht

 1. Veggieworld. Samen met A. (mijn nichtje) ben ik naar veggieworld geweest. Het evenement waar iedere vegetarier of vegan (of geinteresseerde) naar toe zou moeten gaan.
  Image result for cpc denhaag 2017
 2. Cpc Denhaag. Samen met A. liep ik de 5km van de CPC in Denhaag. Wat een geweldige ervaring!
 3. foto van Hanneke Buitelaar.Babies, babies, babies. Het lijkt wel of er een ware babyboom gaande is want ik heb maar liefst vier babies mogen bezoeken. Dat zijn er vier van de vijf en allemaal een andere leeftijd. Leuk om die verschillen te zien!
 4. Denhaag. Wat kan ik nog meer zeggen? Mijn stad, waar ik af en toe over wegdroom als ik in het rustige Uddeholm zit. Er is altijd wel iets gaande, culturele evenementen, feestjes, festivals en daarnaast de Haagse markt waar alle verschllende, aanwezige culturen samen komen. Geuren van verse olijven, gedroogde vis, versgebakken broodjes, patat, Hollandse haring, tropische groenten, Turkse pizza, vers fruit en de vismarkt. Alles moet ik even bekijken en vooral insnuiven als ik over de markt loop. Een half uurtje markt om daarna weer een jaar vooruit te kunnen in het kale, kleurloze Zweden.
  Daarnaast maak ik natuurlijk graag gebruik van de tram (“he bah, hebben ze een nieuwe? waar is mijn oude vertrouwde trammetje 2?”), de tramtunnel en reis ik de halve stad door terwijl ik geniet van alle gebouwen, ouderwetse gevels, en de fietsers. Ik voel me al een echte toerist.
  Ik wandel met liefde de binnenstad door, koop wat spulletjes die op mijn zorgvuldig gemaakte lijstje staan (want ik heb alleen handbagage in het vliegtuig).
  Als laatste doe ik wat boodschappen in de toko en de Ekoplaza. Wat heb ik die laatste winkel enorm gemist zeg! Heerlijk om weer hier te lopen en wat een rijkdom aan vers groenten en fruit!
  Ook deed ik de nodige boodschappen bij Veggie4uOnverwachts belanden we nog even in een nieuwe sportwinkel: Decathlon. Hier kijken we onze ogen uit en wordt ik steeds enthousiaster om nog allerlei onbekende sporten uit te proberen. Ik koop er een nieuwe winterjas, een nieuw longboard en achteraf heb ik spijt dat ik niet toch nog dat waveboard gekocht heb…

  Nog even samen met een vriendin een vegan kapsalonnetje eten bij “De vegetarische snackbar” (tegenover Hollandspoor) en natuurlijk heb ik nog een boodschapje gehaald bij “De vegetarische slager“.

  Ik heb heerlijk geshopt en een uitgebreide Denhaag beleving gehad deze dagen in Nederland!

 5. foto van Maaike Niethot.Naast alle dingen die gedaan moesten worden, wilde ik ook gewoon even het “leven in Nederland” ervaren. Dit deed ik deels natuurlijk al door mijn vakantie vol te plannen, maar nu denk ik vooral aan dingen zoals: fietsen door de duinen, wandelen over het strand (terwijl je bijna wegwaait, je voeten gezandstraald worden en de schuimkoppen om je hoofd waaien), boodschapjes doen op de fiets, van Monster naar Hoek van Holland fietsen, met zadelpijn naar ‘s-Gravenzande fietsen, haring happen, lopen door het winkelcentrum en steeds weer even stilstaan bij bermen en grasvelden vol krokus en narcissen.
 6. Zoals ik al zei heb ik een boel babies bewonderd. Maar het bewonderen van dit “nieuwe leven”, wilde ik ook naar Nederland komen omdat het niet met al mijn vriendinnen zo goed ging. Een van de gevolgen van onze emigratie waar ik het best moeilijk mee heb is dat ik niet overal bij kan zijn. Ik maak eigenlijk geen deel meer uit van het leven van mijn vriendinnen. En ik kan er dus niet altijd meer voor mijn vriendinnen zijn. Gelukkig heb ik deze vriendin nog even een knuffel kunnen geven.
 7. Bikram yoga. Iets wat ik al jaren wilde doen was Bikram yoga. Yoga in een ruimte van 40 graden Celsius. Het leek me echt iets voor mij, want ik hou van warmte. En ik moet zeggen: Het was veel zwaarder dan ik dacht, vergte veel concentratie en doorzettingsvermogen, maar het was ook heerlijk om gedaan te hebben. Graag zou ik dit nog eens willen doen. Volgend jaar misschien?
 8. Klimmuur: samen met A. bezocht ik de klimmuur van de Uithof in Denhaag. Wat zijn er toch veel leuke dingen te doen in deze stad! Ik verbaas me daar echt over. Allen De Uithof al, daar kan je karten, skien, snowboarden, schaatsen, muurklimmen, boalderen, en nog allerlei groepsactiviteiten en spelletjes doen. Echt leuk voor een datje uit!
  Voor mij en A. was het een geslaagde middag. Zij hing hoog aan de muur en ik mocht haar zekeren. Eerst kregen we een half uurtje instructies en “les”, daarna mochten we samen de zaal in. Leuk joh!
 9. foto van Maaike Niethot.Nederlands eten. Ik vond het altijd een raar fenomeen: het verlangen naar Nederlands eten. Maar inmiddels heb ik geleerd dat alle emigranten hier last van hebben. De een misschien wat meer dan de ander, maar bijna iedereen is net zo gek als ik.
  Dit jaar had ik me voorgenomen om mijn vakantie zonder buikpijn door te brengen. En dat betekende dat ik voorzichtig en heel kritisch moest zijn met wat ik wel of niet zou eten. Ik maakte een lijstje met dingen die ik echt echt echt miste en de alleen die dingen zou ik dan kopen.
  Gelukkig was mijn lijstje maar kort: haring, ham-kaas croissantje, vegan kapsalon en een warme, verse stroopwafel.
  Dat laatste heb ik nergens kunnen vinden, maar van de eerste drie heb ik heerlijk kunnen smullen. De ham-kaas croissant was het lekkerste op de Haagse markt waar die net uit de oven kwam. En de haring was eigenlijk het lekkerst van allemaal. Die heb ik trouwens gelijk op schiphol al gegeten want daar keek ik enorm naar uit (nee, niet echt vegan he?!). Ik heb nooit geweten dat er een vistent op Schiphol zat, maar een andere emigrant gaf me de tip en wat was ik daar blij mee!
 10. foto van Maaike Niethot.Bagels & Beans, oftewel: gezellig restaurantjes, cafeetjes, brasserietjes en terrasjes pakken. Iets wat ik in Zweden nooit doe. Dat is hier niet echt de gewoonte. Ja, iedereen eet hier een warme lunch en liefst in een restaurant waar “husmanskost” geserveerd wordt (huisman kost, dus gewoon een eh maaltijd die door moeders gemaakt zou kunnen zijn). En als je dan voor de rest van de dag vol zit, dan heb je natuurlijk geen zin meer om nog gezellig een kopje verse muntthee te drinken in een gezellig eettentje. Wij hadden daar wel zin in, dus een heerlijke kop verse muntthee en mijn eerste kopje Machta (soy) latte. Jammie!
 11. Openbaar vervoer. Wat vind ik het toch fijn om reiziger te zijn. Behalve als blijkt dat de trein niet rijdt en dat er twee keer zo lang met een bus gereden moet worden. Hoewel dat voor mij als toerist nog best leuk was om alles tussen Schiedam en Hoek van Holland nog eens wat uitgebreider te kunnen zien! 😉 foto van Maaike Niethot.

 

foto van Maaike Niethot.foto van Maaike Niethot.

11: Elysium
Als afsluiter van mijn drukke week, ben ik samen met N. naar Elysium gegaan. Een enorme spa met wel ruim 50 verschillende facilliteiten. Deels binnen, maar ook een groot gedeelte buiten in allerlei schattige huisjes en prachtige tuinen. Mijn favoriet: de finse saune van 95 graden Celsius en daarna in het dompelbad. Dan voel je je als herboren!
Op het filmpje een kan je een beetje een indruk krijgen van het buitengebied. Hier kom ik zeker nog eens terug!

Jammer alleen dat ik amper foto’s heb van mijn reisje. Ik had namelijk mijn telefoon gebruikt om filmpjes en foto’s te maken, maar die is daar kapot gegaan. Inmiddels zijn we weer terug bij de niet-smartphone en ik moet zeggen dat ik het heerlijk vind. Elke dag slecht bereikbaar, geen facebook meldingen of messenger berichtjes en vooral nergens van op de hoogte zijn. Lekker primitief en wat een bevrijding!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *