vegan

Wintersport gevoel

Hoewel het afgelopen dagen weer eens aan het dooien is (ja, ook hier is het wisselvallig weer) en het zelfs warmer is geweest dan in Nederland, heb ik toch echt wel dat lekkere wintergevoel. Buiten koude oortjes krijgen en dan binnen lekker opwarmen met de voetjes voor de openhaard en je handen om een grote kom warme thee. Dat gevoel.

En omdat ik met een vriendin had afgesproken om te gaan schaatsen en dan daarna bij onze vuurplaats buiten wat te gaan eten, maakte ik een volle heksenketel snert. Helaas gingen de plannen niet door vanwege het “slechte” weer en dus ging de soep de vriezer in voor een volgend schaatsweekend.

Maar nog steeds wilde ik mezelf lekker binnen opwarmen aan iets “bijna-mond-verbrandends-warms”. En omdat ik al langere tijd er aan had gedacht om hiermee eens te experimenteren, maakte ik een klein potje veganistische kaasfondue. Ik volgde een recept van deze site en ik moet zeggen dat ik erg tevreden was met het resultaat! Zelf liet ik overigens de alcoholische dranken weg, want die geven nu juist een smaak aan de kaasfondue waar ik niet zo van hou. En ook zonder deze dranken, smaakte de fondue erg lekker!

Veganistische kaasfondue

 • 1/4 kop olijfolie
 • 1/4 kleine ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 (veganistische!) groente bouillon blokjes
 • 6 koppen water
 • 1 grote aardappel
 • 1 kop kort korrelige witte rijst (arboria werkt het best)
 • 1 kop naturel cashewnoten (niet geroosterd)
 • 1/2 kop zuurkool vocht
 • 1/2 kop edelgist
 • 2 el witte wijn azijn
 • 1/4 cup + 2el tapioca bloem
 • 2 el bruine miso
 • 2 tl zeezout
 • 1 tl mosterd poeder
 • 1/2 kop droge riesling witte wijn
 • 3 el kirsch schnapps

Fruit in een grote pan de ui en knoflook in de olie. Voeg de bouillon, water, geschilde en in stukjes gesneden aardappel, rijst en cashewnoten toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 30 minuten koken op laag vuur en roer af en toe.
Als de aardappels gaar zijn haal je de pan van het vuur en giet je alles in de blender om te pureren. Mocht je geen grote blender hebben, moet je een paar keer een kleinere hoeveelheid toevoegen. Tijdens het blenden moet je zorgen dat de stoom weg kan door bijvoorbeeld het bijvulgat niet af te dekken.
Als alles goed gepureerd is, voeg je de gist, zuurkoolvocht, azijn, tapioca, miso, zout en mosterd toe. Blend goed voor ongeveer 60 seconden.
Nu kan je eventueel de mix in de koelkast wegzetten tot het gebruikt gaat worden, of gelijk klaarmaken om te serveren.

Doe de kaas in een fonduepan en warm op. Eenmaal warm, roer je de kirsch en de witte wijn er door. Roer goed door en warm op tot het echt goed heet is.

Serveren met stukjes wit brood, geroosterde aardappeltjes en groeten, augurkjes, zure appel en zelfs (nacho)chips is mogelijk!

Enjoy!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *