vegan

Zalige zaterdag

Vertelde ik vorige week nog over de heerlijk, verrassende vegan filet americain. Wil ik deze keer vertellen over een ander experiment waar ik geregeld van geniet.

Voor mij is dit een van de beste vegan uitvindingen die er is. Het duurt even om te maken, maar is niet moeilijk. En maak gelijk een grote hoeveelheid want het is lang te bewaren en kan zelfs ingevroren worden.

Vraag je je af waarom ik hier een vegan versie van maak? vis is toch zo gezond? Nou voor mij blijkbaar toch niet zo heel erg (en geloof me, voor jou ook niet!) , want mijn lijf reageert er niet zo heel blij op.

Wel reageer ik heel blij op dit gerecht wat op allerlei manieren te eten is. Door een pasta gerecht, door aardappelsalade, op een bagel met (vegan!) roomkaas, op een crackertje met mosterd. Ow yeah!

Vegan gerookte zalm

vegan boursin met vegan gerookte zalm
vegan boursin met vegan gerookte zalm
 • 2 kopjes grof zeezout (en eventueel meer)
 • 3 grote wortels met schil er nog op
 • 1 el olijfolie
 • 2 tl vloeibare rooksmaak
 • 1/2 tl azijn

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Om de wortels langzaam te roosteren leg je een laagje zout op de bodem van een ovenschaal, leg de wortels er op en bedek met de rest van het zout zodat de wortels helemaal afgedekt zijn. Laat ongeveer 1,5 uur in de oven staan. Daarna laat je de wortels afkoelen en kiep je de schaal om in een grotere schaal zodat de zoutkorst breekt.
Haal het zout van de wortels en haal de schil van de wortels af (met een dunschiller bijvoorbeeld). Snij de wortels daarna zo dun mogelijk in de lengte (ook met een dunschiller) en leg in een glazen kom.

Maak nu een marinade van de andere ingredienten en giet over de wortels. Roer alles even door zodat de wortels goed bedekt zijn in de marinade. Na drie dagen is het resultaat het lekkerst.

Ik proefde de vegan zalm voor het eerst toen ik het maakte voor midzomer. Heerlijk op een broodje met vegan roomkaas.
Een poos later maakte ik pasta met snijbiet en vegan roomsaus en dit was ook heel geslaagd. Een (niet vegan-)vriendin dacht zelfs dat het echte zalm was.
En vandaag maakte ik vegan zalm-preisalade, de lekkerste toepassing tot nu toe!

Daarom vertel ik gelijk even over deze eenvoudige, maar heerlijke salade.

Vegan zalm-prei saladedsc_0561

 • 1 deel vegan gerookte zalm
 • 1 deel rauwe fijngesneden prei
 • vegan creme fraiche
 • peper en zout naar smaak

Snij de zalm in kleine stukjes en voeg toe aan de prei. Roer een kleine hoeveelheid creme fraiche door het mengsel om het aan te maken en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Dit is werkelijk een van mijn favorieten!

Genieten!

One Comment

 • Marry Nihot

  Ik ben een echte visliefhebster dacht toch echt dat ik zalm at toen ik dit heerlijke goedje bij Maaike te eten kreeg. Evenals de vegan filet Americain.yummie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *