Moestuin

Vallende blaadjes

Terwijl ik dit schrijf, wordt ik steeds afgeleid door de blaadjes die voor de ramen langs naar beneden dwarrelen. Hier en daar zijn sommige bomen al bijna kaal, terwijl anderen nog uitgebreid hun gouden gloed willen showen.

Terwijl we vandaag naar een vriend op weg waren, viel het me op hoe mooi alles nu is. Vooral de beboste bergen zien er ongewoon mooi uit. Daar kan je namelijk precies de goudkleurige berken herkennen tussen de donkergroene naaldbomen.
Maar het viel me ook op dat dit waarschijnlijk de laatste week is dat alles er zo mooi bij staat. Er zijn al veel blaadjes gevallen en als eenmaal alles kaal is, lijkt het ineens een stuk kouder zo zonder die mooie, warme, gouden gloed.

Ook terwijl we in de moestuin werkten, werden we dankzij de hangende zonnebloemen er aan herinnerd dat de winter nu toch echt op komst is. Het ziet er somber uit en af en toe voelt dat dan ook even pijnlijk. Je denkt er aan terug hoe mooi de zomer was, hoe prachtig alles in bloei heeft gestaan, de felle kleuren van de Gladiolen en de Dahlia’s tegenover de kale, bruine zonnebloemen en door herten aangevreten aardbeienplantjes. dsc_0534Dan kijk je weer om je heen en zie je hoe prachtig alle bomen hun laatste restje zon uitstralen via de warm gekleurde goud tot rode blaadjes, hoe knalrode besjes de donkere omgeving oplichten en ruik je de heerlijke herfstgeuren.

Zelfs nu is er nog zoveel schoonheid om van te genieten!

Ook het buiten zijn en werken in de tuin is voor mij volop genieten. Bezig zijn met het komende moestuinjaar: mest halen en vervolgens over de bedden scheppen. Zaden verzamelen zodat ik die volgend jaar kan zaaien. Het seizoen mag dan wel afgelopen zijn, er is nog steeds genoeg te doen. En wat dacht je van de pastinaak die nog in de grond zit en de andijvie die nog even buiten mag blijven staan?

Wat een heerlijk landelijk leven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *