Integreren

Vegan midzomer

Dit jaar was voor mij de midzomerviering extra speciaal. Een van mijn zussen was namelijk op bezoek. En deze zus heb ik de afgelopen 20 jaar veels te weinig gezien, want zij woont al die tijd (met hier en daar een bezoekje aan Nederland) al in America!

Ik nam me voor om haar het echte midzomer-viering-gevoel te laten ervaren en dus moesten we een bezoek brengen aan Ransäters hembyggdsgård waar de viering nog het meest traditioneel is. Daar konden we zien hoe de “majstång” (meipaal) neergezet werd en vervolgens werd er op allerlei traditionele liedjes omheen gedanst in meerdere grote kringen. Veel liepen in traditionele klederdracht en dat maakt het voor de tourist net wat leuker om naar te kijken. Zuslief maakte een boel filmpjes er van en kwam vervolgens tot de ontdekking dat de aanwezige dansgroep (in klederdracht) uit Kansas (America) kwam. Erg grappig vonden we dat natuurlijk, want wij dachten dat dit echt Zweeds was! 😉

Na deze viering haasten we ons terug naar Uddeholm om daar bij de herrgård op het grasveld samen met onze dorpsgenoten midzomer te vieren. Daar werd ook de paal gehesen en gedanst en zelf heb ik een aantal rondjes meegedaan.

Daarna hebben we in het gras genoten van het prachtige weer, watermeloen en goed gezelschap. Ook werden we uitgenodigd om een midzomer-middernachtsduik te nemen in het meer. En die uitnodiging namen we wat graag aan!

Eenmaal thuis hebben we een aantal heerlijke, echt Zweedse (maar dan vegan en glutenvrij!) gerechten klaar gemaakt en de rest van de avond kon niet meer stuk.

Het was prachtig weer, warm en zelfs het water was helemaal zo koud nog niet. Ook de sauna was speicaal voor ons opgewarmd en met z’n allen hebben we een boel lol gehad, samen in de sauna gezeten, in het meer gedoken, heerlijke rabarberliquer gedronken en zomerse aardbeien gesnoept.

Om een uur of twee (toen het alweer licht werd) zijn we in badpak, met een handoekje om, naar huis gelopen en daarna konden we heerlijk slapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *