In de keuken,  vegan

Zalige zaterdag

Het is verbazingwekkend hoe de tijd voorbij vliegt, maar er zit alweer een schooljaar op en dus is de zomervakantie begonnen. Heerlijk hoe de zon nu al een poosje heerlijk schijnt (en vooral de geur van de zon in mijn huid, die heb ik echt gemist!) en hoe ik eindelijk mijn zomerkleren weer aan kan!

En ook een leuk vooruitzicht dat we straks weer dagelijks met vrienden gaan bbq-en en picknicken!

Het eerste etentje is alweer een feit. Een knyttkalas met collega’s. Dat Zweedse woord betekend dat iedereen een lekker gerecht mee moet nemen en aangezien we daar met minstens 20 man zouden gaan eten, is dat een groot feest met een flinke variatie aan gerechten. Lekker!

Zelf nam ik een vegan shoarmaschotel mee. Heerlijke vegetarische ‘kip’ (zo noem ik het maar om een idee te geven van wat het is, want het lijkt net kip!) met shoarma kruiden, ui en drie kleuren paprika.
Daarbij een Tzatzikisaus waarvan ik het recept heel graag wil delen, want man man man wat was dat lekker!!

Vegan Tzatziki

  • 1 beker alpro kwark
  • 3 tot 5 teentjes knoflook en een knoflookpers
  • 1 komkommer en een grove rasp
  • peper en zout
  • eventueel dille of verse munt

Open de beker met kwark en als er wat vocht op staat, giet je dit af. Doe de kwark vervolgens in een kom zodat je de rest van de ingredienten er bij kan gooien.
De komkommer kan je schillen (naar eigen keus) en daarna rasp je hem met een grove rasp. Het pulp leg je dan in een schone theedoek, waarmee je vervlolgens zoveel mogelijk vocht uit de komkommer wringt.
De knoflooktenen haal je door de pers en doe je door de kwark heen. Zelf bepaal je hoe sterk je de tzatziki wil. Vanaf drie tenen is het al heel lekker!
Roer de knoflook door de kwark, voeg de komkommer toe en dan kan je er nog wat peper en zout bij doen. Als laatste kan je naar eigen smaak dille of munt door de saus heen mengen. Beiden zijn erg lekker!

Maak deze saus vooral niet als je er na nog een belangrijk of intiem afspraakje hebt, want je moet geregeld proeven en ik kon er ook gewoon niet van af blijven!

De saus is heerlijk fris en pittig voor bij de barbeque, shoarma of nou ja, eigenlijk gewoon bij alles!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *