Bakken

Appels

Alweer langer dan een maand in Zweden en zonder TV, moet je toch jezelf bezig zien te houden met andere dingen. Dus omdat ik toch een paar appels in de keuken heb die op moesten (in Nederland gekocht dus ze houden het lang uit!), ben ik twee verschillende cakes gaan maken.

Appelcake

 • 2 rode appels
 • 60g boter
 • 1/4 kop suiker
 • 1 ei losgeklopt
 • 1 kop zelfrijzend bakmeel
 • 1/4 kop melk
 • 30g extra boter
 • 1 el extra suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Vet een ondiepe taartvorm van 20cm in. Snijd de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd met een scherp mes de parten in zeer dunne plakjes. Leg ze in koud water om verkleuren te voorkomen. Klop boter en suiker in een kom luchtig. Voeg het ei toe en klop goed. Gebruik een metalen lepel om de bloem en de melk door het eiermengsel te roeren. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Leg de appel in een overlappend patroon langs de rand van de cake. Zet 20minuten in de oven, of tot de cake gaar is. Bestrijk de cake met gesmolten boter en bestrooi hem met suiker. Serveer warm.

Omdat mijn appels minder lekker waren, heb ik bij de suiker lekker veel kaneel gedaan, zodat het een appel kaneel cake is geworden.

De volgende cake heb ik zelf verzonnen. Ik had namelijk nog wat appels over en wilde deze graag gebruiken. Ik heb een basisrecept voor cake opgezocht in mijn oudste kookboek (uit de tijd dat er nog geen datum van uitgave vermeld werd in boeken) en hier zelf wat ingrediënten bij verzonnen.

Ouderwetse appel gember-kaneel cake

 • 200g boter (roomboter geeft het lekkerste resultaat)
 • 200g suiker
 • 4 eieren
 • 200g bloem
 • 1tl bakpoeder
 • mespunt zout
 • gerapte schil van 1/2 citroen (heb ik weggelaten)
 • 2 appels in stukjes gesneden (zelf verzonnen)
 • 1/2 stuk stemgember in stukjes gesneden (zelf verzonnen)
 • 2 el siroop uit het potje stemgember (zelf verzonnen)
 • 1el kaneel, of meer naar smaak (zelf verzonnen)

Roer de boter zacht en schuimig in een pannetje en voeg onder voortdurend roeren suiker, zout, citroensap toe. Roer de eieren één voor één door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg dit geleidelijk aan het deeg toe. Roer nu de zelf verzonnen ingrediënten door het deeg en mix even goed door. Is het deeg te stijf, voeg dan 1 a 2 el melk toe. Schep het cake deeg in een beboterde cakevorm. De vorm mag voor niet meer dan 2/3 gevuld zijn. De cake wordt gebakken in een voorverwarmde oven van 160 graden Celsius. De totale baktijd is ongeveer 1 uur. Open tijdens het bakken nooit de oven deur, anders kan de cake inzakken.

Geniet er van! Ik vond die laatste heerlijk, maar Wico was juist erg blij met het eerste recept 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *