Moestuin

Moestuin

DSC_0793
Een schets die nog niet helemaal oke is

Terwijl er nog een dikke laag sneeuw over het land ligt, heb ik al uitgebreid nagedacht over het komende moestuin seizoen. Zoals alle voorgaande jaren, heb ik gezocht naar een uitdaging: Iets nieuws om te testen, een uitbreiding of een wat anders. Maar ik heb me voorgenomen om dit jaar niet nieuws te beginnen. Vorig jaar was het al moeilijk genoeg om alle planten goed te verzorgen en voldoende tijd te hebben voor mijn moestuin, dus dit jaar geen uitbreidingen of moeilijk nieuwigheidjes.

DSC_0779
De eerste gezaaide kolen komen al boven

Wel is mijn voornemen om me te richten op de kolen en om me te verdiepen in bodemkwaliteit en bemesting. Mijn kolen (de witte kool en de rode kool) hebben het namelijk elk jaar erg moeilijk en ook bij andere planten heb ik het vermoeden dat ze wat meer voeding kunnen gebruiken. Dat is dus iets waar ik me op ga richten.

Daarnaast wil ik proberen om beter onkruid te wieden. Dit was vorig jaar de oorzaak dat mijn prei en venkel het slecht deden. Bleekselderij is ook een van mijn handicaps. Een plant die amper groeit in mijn moestuin.

DSC_0782
De zadenbak staat al klaar

Zo zijn er een aantal dingen waar ik dit jaar op wil gaan letten. En net als vorig jaar wil ik naast groenten zeker weer bloemen in mijn tuin. Het liefst nog meer dan vorig jaar!
Die laatste wens zal zeker in vervulling gaan. Toen ik laatst (voor werktijd) even vlug door de winkel rende voor een boodschap begonnen mijn moestuinier-handen enorm te kriebelen toen ik het schap met zaden zag. Snel koos ik een paar zakjes met bloemenzaad uit, graaide ik wat gladiolen en dahlias mee en eenmaal thuis zag ik pas dat ik per ongeluk in mijn enthousiasme en haast wel heel veel zaden en bollen had gepakt.

Nu dus nog even uitvogelen hoe en waar ik al die bloemen ga zaaien. En gelukkig heb ik daar nog wel even de tijd voor. Ondertussen verheug ik me al op een prachtig bosje snijbloemen en denk ik terug aan die van vorig jaar.

cropped-DSC_0929-e1443372578991.jpg
Hier droom ik van

Maar voordat ik kan beginnen met het echte werk, mag ik nu nog even rustig aan doen, fantaseren, schetsen, plannen en af en toe wat oogsten. Zoals de tomaten en paprika die ik laatst uit het raamkozijn plukte, of de prachtige witlof die in de kelder staat te groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *