vegan

Zalige zaterdag

Vegan eten is helemaal niet zo moeilijk dankzij alle heerlijke vegan produkten en vervangers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Er zijn meer soorten melk, toetjes, yoghurt, kwarkt, ijs, snoepjes en vleesvervangers dan ik op twee handen kan tellen. Maar kaas? Kaas is iets wat ik (en vele anderen) het meeste mis. En wil het nu net zo zijn dat ik van melkprodukten (op gluten na) het meeste last heb. Daar worden mijn darmen echt niet blij van. En aangezien ik me liever energiek en vrolijk voel, is af en toe een stukje kaas gewoon geen optie. Dus dan doen we er alles aan om een lekkere vervanging te vinden. En dat is mogelijk!

Een poosje geleden kreeg ik van Wico een e-book “artisan vegan cheese” genaamd. Hierin verteld Miyoko Schinner over het hele proces van kaas maken, hoe dit gedaan kan worden met andere grondstoffen dan melk en deelt ze tientallen verschillende recepten. Omdat ik om de een of andere reden dol ben op het fermenteren van groenten (zuurkool en kimchi o.a.), koos ik voor een recept waarin gebruik wordt gemaakt van fermentatie. Het lijkt bewerkelijk, maar eigenlijk hoef je niet zo veel te doen. Het grootste onderdeel van dit recept is voornamelijk wachten want fermentatie kost tijd.

Eerst moet er een startercultuur gemaakt worden (rejuvelac genaamd) wat ongeveer een week duurt. Dit maakte ik van tarwe wat eerst moet kiemen en vervolgens fermenteren in een laag water. Het water gebruik je vervolgens als starter.
Mijn kaasje maakte ik op basis van cashewnoten welke eerst een nacht moesten weken in water, vervolgens met een highpower blender en startercultuur worden gemixt en uiteindelijk afgedekt in een schone kom bij kamer temperatuur mag gaan fermenteren. Eventueel worden er nog kruiden en smaakmakers aan toegevoegd en na een paar dagen ontstaat er een zurige, kazige smaak dankzij de fermentatie. Hoe langer de “kaas” blijft staan, hoe scherper de smaken worden. Maar mijn kaasje wat vergelijkbaar zou worden met “boursin” hoefde maar ongeveer 4 dagen te staan.

Vervolgens vormde ik het goedje in een rol zoals geitenkaas verkocht wordt en rolde ik de ene helft in bieslook snippers en de andere helft in tuinkruiden.
Tot mijn verbazing smaakte dit goedje echt als roomkaas en mijn gasten bij de high tea vonden de sandwiches met kruidenroomkaas net zo lekker als ik!

Inmiddels heb ik al verschillende “kaasjes” gemaakt (oa. brie, mozzarella, cheddar), maar deze blijft mijn favoriet. Nu hoop ik nog eens een goeie geitenkaas vervanger te maken, daar zijn we hard mee bezig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *