Inmaken,  vegan

Zalige zaterdag

Het duurt even en vergt voornamelijk veel geduld, maar als het dan eenmaal klaar is om te eten… hmmmm!! Meer kan ik er niet over zeggen.

Kimchi.

Eerder maakte ik al eens twee hele potten vol met een mix van kool, wortel en eventueel andere ingredienten en groenten. Welke vervolgens net als zuurkool gaan fermenteren zodat er heerlijke smaken ontstaan. Maar nu, twee weken terug ongeveer, maakte ik een nieuwe “batch” omdat de potten van twee jaar geleden inmiddels leeggegeten zijn. Na twee weken tijd vond ik dat het wachten lang genoeg geduurd had en besloot ik een portie bij mijn rijstnoodles te eten. En wat is die goed gelukt zeg!! Deze smaakt net zo lekker als de Kimchi die ik laatst bij de Sushi besteld had. En dat voor een eerste keer!!

Dit gerecht is heerlijk bij warme en pittige thaise gerechten en curry. Vergelijkbaar met zoetzuur bij de bami en ook daarbij erg smakelijk trouwens! De chilli die er in verwerkt wordt, kan ik eigenlijk niet proeven (dus het wordt niet te pittig), maar ik kan wel aanraden om de wortel wat dunner te snijden (of schaven). Een volgende keer zou ik ook de kool gewoon in kleine stukjes snijden zodat alles wat makkelijker te eten is. Maar, jemig wat is het toch lekker!!

Kimchi (vegan!)DSC_0439

 • 1 chinese kool
 • 2 liter water
 • 200 ml zout (zonder jodium)
 • 2 eetlepels koreaanse chilli poeder “gochugaru” (of gewone chilli zoals ik heb gebruikt)
 • 6-8 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 5 cm gember, geraspt
 • 1 vel nori, fijngeknipt (kan je weglaten)
 • 1 theelepel agave siroop
 • 1/2 wortel fijngehakt of geraspt
 • 3 cm daikon (of radijs) geraspt of fijngehakt
 • 3 bosuitjes, gesneden

Zorg dat je handen en de spullen die je gebruikt goed schoon zijn en de pot gesterriliseerd. Snij de chinese kool in de lengte door (door de kern heen) in vieren. Doe dan in een kom met het water waar de zout goed doorheen gemengd moet zijn. Zorg dat de kool onder water ligt en dek af met folie. Laat 2-3 uur staan.
Mix de chilli, knolfook, gember, nori en siroop door elkaar en voeg de wortel, daikon/radijs en bosuitjes er aan toe.
Haal de kool uit het water en gooi het water en de zout weg. Spoel de kom goed om en doe de kool er in met de kruidenmix. Masseer de kruiden zachtjes in de kool zodat deze goed bedekt is met de mix. Rol dan de kool zo goed mogelijk op en doe in een schone pot. Giet eventueel restjes van de kruidenmix eroverheen. Duw de kool strak aan in de pot zodat er geen luchtbellen meer zitten en laat dan de pot afgedekt met een schone theedoek of keukenpapier, bij kamertemperatuur staan. Na twee dagen is de kimchi klaar om te eten, maar hoe langer deze staat hoe lekkerder de smaak. Het moet zuur ruiken.
De kimchi is tot wel 6 maanden te bewaren in de koelkast.

Enjoy!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *