vegan

Zalige zaterdag

Toen ik vertelde dat ik glutenvrije oliebollen en appelflappen wilde gaan maken, werd gelijk vanuit Nederlandse hoek geschreeuwd dat ik dat niet moest doen omdat het ze zo vies waren. En daarmee werd bedoeld dat glutenvrij zo vies was.

Beter wetend negeerde ik deze reactie en pakte ik mijn glutenvrije bloemmix (die ik kant en klaar uit de winkel haal) om deze paniekzaaier eens een poepie te laten ruiken. Want Zweden is Nederland niet en in Zweden is “de glutenvrije wereld” (in tegenstelling to alle andere) al veel verder ontwikkeld. Ik heb mijn glutenvrije mix al vaak gebruikt voor allerlei recepten en niemand die dat merkt!

Daarnaast wilde ik dat deze bollen en flappen (eigenlijk moet ik beignets zeggen) ook nog eens vegan zouden zijn. Dus zonder dierlijke producten. Dit laatste klonk ingewikkeld, maar bij het zien van de recepten viel dat wel mee want er zijn veel recepten waar helemaal geen melk of eieren in voor komen.

Uiteindelijk probeerde ik het volgende recept en het resultaat was verbazingwekkend goed!

Glutenvrije, vegan oliebollen en appelflappen

 • 1 1/2 kop glutenvrije bloemmix
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepels suiker (ik gebruikte cocosbloesem suiker)
 • 4 eetlepels droge gist
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 kop water (handwarm)
 • 1/2 cups light bier
 • 1/2 theelepel citroen sap
 • plantaardige olie om in te frituren
 • poeder suiker
 • eventueel een kop rozijnen
Om appelbeignets te maken voeg je hier aan toe
 • appels naar keuze (ik gebruikte granny smiths) geschild, zonder klokhuis en in plakken gesneden. Een appel maakt ongeveer 4 appelbeignets.
 • water om het deeg eventueel wat dunner te maken
 • 1/3 kop suiker (ik gebruikte cocosbloesem suiker)
 • 1 theelepel kaneel (of meer)

Meng eerst de droge ingredienten door elkaar (bloem, zout, suiker, gist, kaneel en rozijnen) in een grote kom en voeg vervolgens water, bier en citroen toe. Roer goed door elkaar en dek af met een vochtige theedoek. Zet zo’n 45minuten op een warme plek weg om te rijzen.

Wil je alleen oliebollen maken kan je het beslag nu frituren in hete olie. Wil je liever appelflappen dan dun je het beslag nu uit tot een dik pannekoekbeslag en dip je de appel schijfjes (die je eerst met kaneel bestrooid hebt) in het beslag.

Na het frituren laat je alles uitdruppelen op keukenpapier en kan je het gelijk eten of af laten koelen en er later op de avond van genieten.

Enjoy!!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *