Bakken

Brie en croute

Hier komt een heerlijk feestelijk recept welke alle non-vegan gasten op een feestje blij zal maken. Geloof me! Dit is heerlijk en ziet er ook nog eens indrukwekkend uit! Ik kreeg al te horen dat ik liefdesbrieven zal ontvangen omdat dit recept zo ontzettend lekker is. En te varieren naar eigen zin. Perfekt voor bij het kerst kaasplankje!

Brie en croute is frans en betekend eigenlijk zoiets als “brie gebakken in een deegkorst”. En dat is het ook. Een luchtige bladerige korst (of juist knapperige filodeeg korst! ook heerlijk!) met daarin een heerlijk zachte, romige kaas…. ooooooh.. zie je het voor je?

Brie en croute

  • brie, liefst een wiel (een ronde)
  • kant-en-klare bladerdeeg of croissantdeeg of eventueel filodeeg als je het nog interessanter wil maken.
  • een jam naar keuze (vijgen of cranberrie doet het goed) of honing met noten
  • losgeroerd eitje

Rol het deeg uit, haal de brie uit de verpakking, warm de oven voor op 180-200 graden. Besmeer de brie met de jam of honing en vouw het deeg om de brie heen zodat het een afgesloten pakketje wordt. Smeer het losgeroerde eitje over het deeg en leg het pakketje in de oven op een blaadje bakpapier en bak af tot het deeg mooi goudbruin is gekleurd. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat het pakketje minstens een half uur afkoelen voordat je het gaat aansnijden zodat de kaas een beetje heeft kunnen afkoelen en er niet helemaal uit komt stromen als het pakketje geopend wordt.
Snij voor het serveren puntjes (net zoals bij taart) en deze kunnen eventueel op een sneetje brood gesmeerd worden, maar dat is eigenlijk niet nodig vanwege het deeg wat er al omheen zit.
Eenvoudig te maken en een groot succes!

Enjoy!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *