Natuur

Zomers

Het is jammer dat mijn camera weer eens kuren heeft. Graag zou ik van alles foto’s maken en enthousiast vertellen erover. Inmiddels is het namelijk echt lente in Zweden en bij die lente horen zomerse temperaturen.

Op de veranda in het zonnetje is het kwik al meerdere keren tot boven de 30 gestegen en ook in de kas lijkt de zomer zijn intrede te hebben gedaan wat te zien is aan de begroeiing die zeker een paar weken voorloopt op de rest (wat zal resulteren in een heerlijk onkruidsoepje volgende week).

Om het huis en op het gras staan wilde hyacinten verspreid (wat een heerlijke geur!), sneeuwklokjes zijn er ook nog en mijn zelf geplante krokussen durven ook eindelijk boven de grond uit te komen. Ook zag ik dat mijn zelfgeplante hyacint, tulpen en narcissen met hun kop boven de grond uit komen en zelfs DE bloem van Värmland staat in onze tuin! Ook de enige echt lentebloem van Zweden, “Tussilago” genaamd, heb ik inmiddels (voor het eerst sinds we hier wonen) gezien en de Lupines laten al weten waar ze straks hun prachtige bloemen aan ons gaan showen.

Het is dus jammer dat ik dit niet allemaal kan laten zien. Maar ergens is er nog niet zoveel te missen aan het uitzicht (vergeleken met Nederland).
Het gras wordt maar heel langzaam groener en is eigenlijk nog steeds geel-grauwig. De bomen zijn nog kaal en het landschap is dus eigenlijk nog heel saai. Toen ik vandaag even bij het water van het uitzicht “genoot” viel me op hoe kaal alles nog was. Alleen als je van dichtbij kijkt, dan zie je ineens alle kleine lentebloemetjes en tekens die erop wijzen dat het lente is.

Maar ondanks het grauwe landschap ben ik alleen maar blij. Het lijkt erop dat ik door het zonnetje weer helemaal bij ben gekomen van al die donkere maanden. Alle frisse lentegeuren, geluiden, het gevoel (en de geur) van de zon op mijn huid en vooral de verwachtingen hebben er voor gezorgd dat ik weer vol energie zit. Met het gevolg dat ik al mijn zaden over de tafel verspreid terwijl ik af en toe een kreet van blijdschap slaakte.

Ik heb er zin in!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *