In de keuken

Kookspiratie

Het voelt of ik al lang niets creatiefs meer heb gedaan. Ik heb immers al lang niet meer genaaid, gehaakt of iets soortgelijks gedaan. Maar creatief, dat ben ik eigenlijk altijd wel. Neem nou alleen al de dagelijkse dingen zoals eten. Het hele glutenvrij en vegan eten vergt juist een heleboel creativiteit.
Laatst had ik enorme zin in een broodje hamburger. Maar zie dit maar eens vegan en glutenvrij voor elkaar te krijgen! Al snel kamen er allerlei ideetjes in me op en eenmaal in de supermarkt werd ik alleen nog maar blijer want hier bleken ze vegan (en glutenvrije) hamburgers te hebben (en nog verschillende smaken ook!), vegan kaas en zelfs glutenvrije (vegan) hamburgerbroodjes!

Nu was het grootste probleem opgelost “de burger”. Maar hoe kon ik het broodje net zo lekker maken als de “echte”?
Al snel kwamen er allemaal ideeen in me op en uiteindelijk maakte ik een heerlijk vegan en glutenvrij broodje hamburger. Het broodje belegde ik met sla, augurk, ui, tomaat, mosterd, ketchup, vegan kaas, een vegan burger en een klodder zelfgemaakte vegan mayo. Helemaal top en supperlekker!

Maar hoe kan ik nu in mijn weekend een lekker “luxe” belegd broodje eten, als ik deze vegan wil houden? Nou, dat probleem is met een beetje creativiteit ook makkelijk op te lossen!
Eerst maakte ik een lekkere en eenvoudige humus. Later pimpte ik de humus door er zongedroogde tomaten en pittige kruiden doorheen te gooien.
Toen maakte ik ook nog eens een heerlijke zongedroogde tomatendip die heel goed smaakte op mijn donkerbruine glutenvrije pistoletje met (zelfgekweekte) kiemen en ijsbergsla.
En als laatst maakte ik de lekkerste dip tot nu toe. Superyummie mexicaanse dip, maar geen quacemole!

Men neme een avocado, een potje avjar en een potje chipotle puree (staat hopelijk in de supermarkt bij de texmex producten). Meng de geprakte avocado met een paar theelepels avjar en een theelepel chipotle puree. Roer alles goed door elkaar en probeer zelf uit of je meer of minder avjar en chipotle nodig hebt. Het geheel wordt een pittige, romige en licht rokerige dip welke heerlijk smaakt om nachos in te dippen of gewoon een lekker stukje stokbrood mee te beleggen.

Super lekker en passend bij het lekkere weer van de laatste dagen. Zelf at ik dit dipje terwijl ik op de veranda genoot van de warmte (30 graden Celsius in de zon) met wat rauwkost er bij. Het is een heerlijke dip voor een gezellig avondje bij de bbq met vrienden (ooo zomer!!)

Enjoy!

Gisteren kregen we een postpakket met een hele lading nieuwe kruiden. Voor het eerst hebben we nu o.a. rookaroma in huis en ik heb alweer een heleboel creatieve ideetjes!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *