In de keuken

Zalige zaterdag

De afgelopen dagen is het lentegevoel sterk aanwezig. Dat moet ook wel want de zon schijnt elke dag, vlinders fladderen rond en de vogels fluiten zoals ze nog nooit gefloten hebben.
Bij dat lentegevoel hoort voor mij ook het “grote schoonmaak” gevoel. Elk jaar in de lente moet het gewoon even: het huis van top tot teen schoon en het liefst alle kasten van binnen en buiten uitmesten. Misschien heeft iedereen dat, of misschien is dat omdat ik opgroeide met een moeder die elk jaar in de lente de ramen en tuindeur wijd open had, de houten vloer en meubels poetste, de ramen zeemde (die heerlijke geur), de schone was te drogen hing op het balkon met eventueel haal favoriete muziek hard aan. Dat was min of meer een lente-traditie. Eentje die ik zelf graag in ere houd.
Nu heb ik de grote schoonmaak zelf nog niet uitgevoerd, maar het opruimen is wel al van start gegaan. Opruimen in de keuken bijvoorbeeld. Kasten uitmesten, spullen weggooien, maar ook nagaan wat er in huis is en wat er eventueel weer gekocht moet worden (vooral als het niet in Zweden verkrijgbaar is).

Vandaag was de skafferi aan de beurt. Daar lag al jaren een stapel van zakjes en pakjes die ik maar niet netjes kon ordenen (en ik hou van geordend!). Tijd om daar eens verandering in te maken. Ik heb de zakjes (gevuld met peulvruchten en allerlei granen) allemaal op het aanrecht gelegd, eens goed gezocht in mijn voorraad met potten en voor de peulvruchten en granen beiden een aantal gelijke potten gevonden. Alle bonen en alle granen kregen hun eigen potje inclusief naam er op en nu staan ze netjes en geordend op een plankje in de skafferi. Heerlijk opgeruimd en netjes!

Helaas ben ik nog niet eens aan alles toegekomen, maar dat was niet wat ik allemaal wilde vertellen in deze post. Wat ik wel wilde vertellen is dat ik door deze opruimsessie geinspireerd werd om iets te koken met Limabonen (die al jaren in de kast hebben gelegen). Deze bonen kocht ik jaren geleden in Nederland (in zo’n kleine toko ergens in Denhaag) en omdat ze gedroog zijn, maakt het eigenlijk ook niet uit hoe oud ze al zijn. Lang houdbaar en nog goedkoop ook!

De limabonen kocht ik omdat ik tijdens een tapas diner een heerlijk gerecht proefde met limabonen. Gewoon eenvoudig in een tomatensaus met lekkere kruiden. Daar heb ik toch ineens zo’n trek in!

Reuzebonen in griekse tomatensausReuzebonen in tomatensaus,Grieks, limabonen, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

 • 250 gram droge reuzen/limabonen of 2 blikjes gekookte bonen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 ui, fijn gesnipperd
 • 1 wortel, grof geraspt
 • 2 tenen knoflook, uitgeperst
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 1 theelepel (wijn)azijn
 • 1/2 kop groentebouillon
 • 2 theelepels suiker of equivalent ander zoetmiddel
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 theelepels oregano
 • 2 theelepels munt
 • 1 theelepel tijm
 • 1 laurierblaadje
 • 1/2 theelepel versgemalen peper
 • een snufje nootmuskaat
 • 1/2 kop zwarte olijven in plakjes

Bereiding

Als je droge bonen gebruikt, week deze dan minstens 12 uur voor. Giet het weekwater af en doe nieuw water bij de bonen, zodat ze enkele centimeters onder staan. Doe eventueel een extra laurierblaadje in het water en breng de bonen aan de kook. Kook ze een half uur à een uur, tot ze zacht beginnen te worden maar nog wel een beetje korrelig zijn vanbinnen.

Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook en geraspte worteltjes erbij en bak ze kort mee. Voeg nu ook de voorgekookte bonen, tomaten, azijn, bouillon, zout en kruiden toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het een half uur zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Als de saus aan het einde van de kooktijd nog erg nat is, kun je het deksel de laatste 10 minuten verwijderen om het vocht te laten inkoken. Meng tot slot nu ook de in plakjes gesneden olijf door de saus.

Enjoy!!

recept en foto met dank aan: vegetus.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *