Gezonderdag,  In de keuken

Zalige zaterdag

Eerder heb ik al even laten vallen dat ik sinds januari vegan eet. Dat betekend dat ik sinds januari geen dierlijke produkten meer eet. En hoewel dit me heel goed bevalt, ik voel me tien keer beter, heb ik heus nog wel eens trek in iets waar wel dierlijke produkten in verwerkt zijn.

Zo had ik laatst ineens zin in aardappel gratin. Iets wat tijdens een koude winterdag, goed verwarmd en het is ook nog eens typisch Zweeds. Nou, ik wil niet zeggen dat het door de Zweden uitgevonden is, maar ze houden er enorm van. In alle winkels zijn ‘zakken’ met kant-en-klare gratin te vinden en wij zijn er ook altijd dol op geweest.

Nu heb ik het geluk dat er best een boel Zweedse vegans zijn die een receptenblog bijhouden. En na een eenvoudige google-sessie vond ik heel makkelijk een aantal recepten. Het eerste beste recept heb ik afgelopen weekend zelf gemaakt. En omdat ik nog flink wat wortels en koolrabi in de aardkelder heb liggen (de aardapels zijn trouwens ook nog steeds uit eigen tuin!), heb ik deze er ook in verwerkt.

Vegan aardappel gratin

  • 1 kilo aardappel (of iets minder en in plaats van aardappel wat wortels en koolrabi) schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
  • 1 prei in reepjes gesneden
  • 300 ml vegan room (soya kookroom)
  • 300 ml vegan melk (ongeoete soya melk)
  • 1 eetlepel zout en wat peper
  • (eventueel 3 knooflook teentjes fijngesneden)

Fruit de prei en voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe. Breng alles aan de kook tot de saus duidelijk wat dikker geworden is.
Gooi alles vanuit de pan in een ovenschaal en zet deze ongeveer 50 minuten in de oven op zo’n 200 graden.Serveer met een lekker frisse salade als tegenhanger van dit machtige gerecht.Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *