Inmaken

Appeltaart in een potje

Afgelopen weekend werden we getrakteerd op een flinke laag sneeuw. En terwijl het buiten sneeuwde, stond ik in mijn warme keuken bij de houtoven om nog het een en ander uit eigen tuin in te maken. Een beetje krom, want het inmaken is ontstaan om te kunnen overwinteren, en ik sta midden in de winter nog met groenten en fruit bij de pannen.
Dat is dan weer die luxe van een vriezer (en aardkelder). Verscheidene vruchten zijn namelijk direct de vriezer ingegaan om later pas te verwerken (of zo op te eten). En zo ook de groene tomaten. Ongelofelijk hoeveel ik daar wel niet van had! 20 kilo als ik het me goed herinner! Gelukkig ligt er nu nog maar twee kilo in de vriezer.

De appels die ik vandaag verwerkte lagen in de aardkelder. Een hele doos haalde ik tevoorschijn en ik schrok een beetje toen ik zag dat we nog wel 6 dozen hebben staan. Dat wordt dus een heleboel appels eten en verwerken!

Om te beginnen heb ik het volgende recept eens uitgeprobeerd.

Appeltaart vulling in een potje

  • 2,5 kilo appels
  • 3/4 mok suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel

 

Zet een vergiet klaar en leg hier een schone theedoek in en zet dit op een schaal waarmee het vocht opgevangen kan worden.
Ontdoe de appels van hun klokhuis en rasp ze (met of zonder schil maakt niet uit) grof, meng 1/4 suiker en de kruiden erdoor en doe ze vervolgens in het vergiet.
Druk op de appels zodat er vocht uit komt. Je hebt ongeveer 2-3 kopjes nodig, zelf vulde ik het aan met wat water. Hier voeg je de rest van het suiker aan toe en dit breng je aan de kook. Vervolgens voeg je de appels toe en roer je ze goed door het vocht zodat ze bedekt zijn. Laat ongeveer 3 minuten koken en doe het mengsel dan in gesterriliseerde potten.

Weck de potten met vulling 25 minuten.

Deze appeltaart vulling is niet alleen lekker in appeltaart, maar ook in een pakketje van bladerdeeg of zelfs in een salade van geraspte rode kool.

Zelf zou ik er meer kruiden aan toevoegen, ik vond het wat flauw smaken.

Een slimme oplossing voor mijn appeloverschot en nog lekker ook!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *