Bakken

Vergeten – Zalige zaterdag

Laatst vroeg iemand me aan de telefoon of ik nog wel eens iets bak. Ik was erg verbaasd dat het me gevraagd werd want ik heb de afgelopen maand heel wat afgebakken. Maar al snel besefte ik dat dit voor mij zo gewoon is geworden, dat ik vergeet om het hier te posten. Zelfs de ladingen met tomatenchutney die ik nog maakte (vanuit de vriezer op de houtoven) heb ik niet vermeld. En zelfs de drie kaboutertjes die ik met kerst op bestelling heb gemaakt, ben ik vergeten te fotograferen. Ik ben langzaamaan zo gewend aan mijn leventje als bakker en creatieveling, dat ik er dus eigenlijk niet eens meer bij stil sta!

Daarom moet ik vandaag toch minstens een goed bakrecept delen van mezelf wat ik laatst weer gemaakt heb met heel mooi resultaat: Brood.

Het recept heb ik overgenomen terwijl ik naar “fork to fork” keek en ik heb niet alle hoeveelheden berekend, maar gewoon een mok (ongeveer ter grootte van mijn cup maatbekertje) gebruikt als er over “cup” gesproken werd en dat kwam goed uit.

Dit recept vraagt wel wat meer planning en voorbereiding, maar het resultaat is het waard!

Eerst moet er een starterdeeg gemaakt worden (waarmee ongeveer 3 broden gebakken kunnen worden).

  • 1 tl droge gist
  • 2 cups handwarm water
  • 4 cups bloem

De gist laat je in 10 minuten oplossen in 1 cup handwarm water. Vervolgens voeg je 1 cup handwarm water toe en 4 cups bloem. Je roert tot je een hanteerbare deegbal hebt verkregen en dan laat je deze een nacht rusten in een kom, met theedoek erover op een plek waar het niet kouder is dan 20 graden.

De dag er na begin je met het daadwerkelijke brood.

  • 4 tl droge gist
  • 6 cups water
  • 2 kilo bloem
  • 2 (of meer) el zout (zou ik zelf nog wat meer moeten testen)

De droge gist laat je heel even oplossen in een klein beetje handwarm water. Ondertussen weeg je 400gram starterdeeg af (het is erg plakkerig). De 6 cups water voeg je toe aan het gist, je roert het goed door en vervolgens meng je het starterdeeg door het water en probeer je dit zoveel mogelijk op te laten lossen door het met je handen fijn te knijpen in het water. Op dit moment voegde ik nog twee theelepels bakpoeder toe, ja het is eigenlijk een beetje valsspelen, maar van Nigella mocht het! 😉
Nu voeg je langzaam, in kleine beetjes de bloem toe (vergeet de zout niet, die moet er ook in!! ik kom daar altijd te laat achter) en roer je stevig met een houten lepel. Roer goed door tot alles een samenhangend deeg is, het blijft heel kleverig!
Laat het minstens 3 uur rijzen op een warme plek, maar 8 uur mag ook en volgens mij heb ik het gewoon een nacht laten staan: no problem!

Verdeel het deeg in 4 stukken en leg op een goed bebloemd bakblik, het is namelijk erg plakkerig en moet zo blijven. maak het een beetje plat en rol op tot een brood. Laat minimaal 1 uur rijzen op een warme plek en bak vervolgens af in een voorverwarmde oven op de heetste stand die je oven aan kan ongeveer 30-45 minuten. Om te testen of je brood klaar is, klop je op de bodem. Als het hol klinkt is je brood klaar.
Zelf zet ik altijd een ovenschaal met kokend water in de oven terwijl die opwarmd. Dit zorgt ervoor dat je brood een lekker knapperige korst krijgt.

Hieronder is vanaf 8:11min. te zien hoe een van mijn favoriete moes-tuiniers dit brood maakt.

Het brood past overal goed bij, maar op dit moment (terwijl het buiten sneeuwt en – 4 is) zou het misschien erg lekker zijn bij een kaasfondue! 😉

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *