Cultuur

Kerstmarkt

Vandaag heb ik een bezoekje gebracht aan de kerstmarkt in Ransäter. En voor de verandering stond ik er dit jaar niet zelf, maar ben ik samen met E.(“bloglezeres E.) een bezoekje gaan brengen aan een van de betere kerstmarkten uit de omgeving.

In totaal waren er ongeveer 3 lokalen gevuld met tafels waar allerlei zelfgemaakte spullen op uitgestald lagen. Niet alles naar mijn smaak, men lijkt hier nogal achter te lopen vergeleken met Nederland, dus af en toe in mijn ogen iets te ouderwets, maar zeker niet van mindere kwaliteit!

Zo was er een zaaltje waar allerlei voedingsmiddelen verkocht werken. Bij binnenkomst kwam de (blauwschimmel)kaasgeur je tegemoet. En daar mocht iedereen proeven van kaasjes, jammetjes, brood, knackebröd, de nodige Zweedse bullar, zelfgemaakte worsten en nog meer wat ik me niet eens kan herinneren!

In een ander zaaltje stond een heer die van beton allerlei kerstversiering had gemaakt. Grote, witte, holle, ballen met sterren eruit gesneden waar leuk een lampje of kaarsje in gezet kon worden. Heel knap gedaan!

En even verderop wol, breiwerkjes met patronen uit de jaren 80 😉 , mooie vachten en huiden, Noors bakgoed en meer.

In de grootste zaal (de schuur) waar ik de afgelopen twee jaar heb gestaan was ook weer alllerlei moois te vinden. De bekende dame van het “Naaldbinden” stond haar kunsten te vertonen, de marknadskarameller werden weer met kilo’s tegelijk verkocht, een broodjeszaak had zakken vol brood liggen, een heer probeerde zijn meubeltjes te verkopen en een verzamling van spullen uit Eskhärad (een vereniging van handwerkers) stond uitgestald.

Al met al was het een leuke markt om je ochtend aan te besteken, rond te kijken, inspiratie op te doen en allerlei lekkers te kunnen proeven.

Zelf was ik erg blij met het pakketje kaasjes wat ik kocht van een klein boeren bedrijfje uit de omgeving van Sunne. Een perfekt vooruitzicht voor de kerst: Terwijl het haardvuur knettert, een warme kop glögg in de handen, een paar vrienden op bezoek en een mooie kaasplank op tafel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *