In de keuken

Wat te doen met witte kool?

groene koolToen ik vandaag eens een blik in de koelkast worp, zag ik dat mijn witte kool uit eigen tuin hoognodig eens opgemaakt moet worden. Een deel gebruikte ik al in mijn vega versie van de Hollandse bami die we laatst aten, en een ander deel zelfs in een ander rijst gerecht. Maar wat te doen met de rest?

Natuurlijk kan je met kool heerlijke salades maken, maar zelf heb ik meer zin in een verwarmende roerbak of curry. Gelukkig zijn er genoeg lekkere recepten op internet te vinden (en soms ook een beetje vreemde)! 🙂

De volgende koolrecepten heb ik te danken aan deze site.

Salade van witte kool

Net even anders na alle kool in de winter.

250 g zeer fijn geschaafde witte kool – 1 (liefst rode) grapefruit – 1-2 eetl honing – 3 eetl (walnoot)olie

Kool overgieten met kokend water en uit laten lekken. Grapefruit halveren, een helft uitpersen en van de andere helft vruchtvlees tussen de vliesjes uitsnijden en klein snijden. Sap mengen met honing en olie naar smaak. Alles door elkaar scheppen en nog even laten intrekken.

Roerbakkool met gember

Ca. 3 cm verse gember – 2 teentjes knoflook – 1 rode paprika – 3 eetl olie – 1 eetl appel- of perendiksap – 2 eetl azijn – 50 g gehakte en geroosterde (wal- of cashew-)noten – 1 ui – 700 g fijngesneden Chinese, groene of witte kool

Gember schillen en klein snijden. Knoflook pellen en fijn snijden. Ui fijn snijden. In een wok of grote braadpan wat olie verhitten en op een laag vuur gember, ui en knoflook ca. 2 minuten al omscheppend bakken. De gesneden kool en paprika toevoegen en al roerend 3 minuten bakken. Diksap, azijn en 2 eetl water erbij en nog 2 minuten laten koken. Voor het serveren de gehakte noten er over strooien. Variatie: een aan blokjes gesneden appel op het laatst nog even meebakken. Of een aan blokjes gesneden banaan is ook erg lekker.

Suggestie: is ook erg lekker met rijst en omeletreepjes.

Een variant op het bovenstaande recept is:

Roerbakgroente met gembersaus

Ca. 3 cm verse gember – 1 rode peper – 2 teentjes knoflook – 3 eetl olie – 2 eetl azijn – 1 eetl maïzena – 100 g gehakte en geroosterde (wal- of cashew-)noten – 800 g gemengde fijngesneden groente zoals ui, wortel, kool, knolselderij, paprika, enz.

Gember schillen en klein snijden. Peper halveren, zaad verwijderen en fijn snijden. Knoflook pellen en fijn hakken. In een kleine pan 1 eetl olie verhitten en op een laag vuur gember, peper en knoflook ca. 2 minuten al omscheppend bakken. azijn en 1,5 dl water toevoegen en 2 minuten laten koken. Binden met de aangemaakte maïzena en op smaak brengen met peper en zout. In een wok of grote braadpan rest van de olie verhitten en groentemix al roerend 3 minuten bakken. Serveren met de gembersaus waar op het laatst nog de gehakte noten aan toe zijn gevoegd. Lekker met rijst en omeletreepjes.

Salade van witte kool, wortelen en appel

1/4 witte kool – 3 wortelen – 1 appel – 2 eetl rozijnen – mayonaise – sap van een halve citroen – dille, komijn, curry – teentje knoflook uit de pers – peper en zout

Rasp de wortelen en meng met het citroensap, kruid met peper, zout, en knoflook.Voeg daarbij de geschilde in blokjes gesneden appel. Meng door de mayonaise de dille, komijn en curry, hoeveelheid naar smaak. Snij nu de witte kool zeer fijn, besprenkel deze met een beetje wijnazijn. Laat dit alles minimaal een half uurtje rusten, vermeng dan alles.

Salade rood-wit(voor 4 personen)

½ witte kool – ¼ rode kool – mespunt zout – 2 eetl zout – 4 eetl azijn – 2 eetl water – mespuntje mosterd – 2 eierdooiers – 1 eetl boter – 4 eetl zure room – handje rozijnen

Maak de kolen schoon en schaaf ze in dunne reepjes. Laat de koolreepjes even in koud water schrikken, ze worden dan knapperig en behouden hun kleur. Doe de overige ingrediënten – behalve de zure room – in een pan. Verwarm het geheel au bain marie (zet een pan in een andere pan kokend water). Laat de saus onder voortdurend roeren binden. Voeg 2 lepels hete saus bij de zure room en giet het geheel voorzichtig bij de saus. Blijf roeren tot er een mooie dikke saus ontstaat. Vermeng in een slakom de rode en de witte kool en giet er de warme saus overheen. Voeg als laatste de rozijnen toe. Deze salade smaakt zowel warm als koud.

Ierse koolschotel

600 g witte, savooie- of spitskool – 800 g aardappels – 3 dl melk – 80 g boter – 100 g scherpe geraspte kaas – 3 eetl bloem – flinke mespunt nootmuskaat – 1theel kerrie – tamari en peper – 2 eetl fijn geknipte peterselie of selderij

Maak de kool schoon, halveer overlangs en kook ze in iets water in 15 minuten met wat zout gaar. Kook de aardappels en maak er met de melk en 30 g boter een vrij stevige puree van. Roer de kaas erdoor. En voeg nootmuskaat, peper, zout en tamari toe. Hak de kool in niet al te kleine stukken en strooi er bloem en kerrie over. Schep de kool door de puree en proef of er nog wat zout, peper of tamari bij moet. Het gerecht nog even door en door warm laten worden en voor het opdienen bestrooien met peterselie of selderij.

Gestoofde witte kool met uien (bijgerecht voor 4 personen)

1 kleine witte kool (ca. 400 gram) – 1-2 eetl olie – 1 theel karwijzaad – 1 flinke ui, in ringen – bouillon of water (1 cm in de pan) – ½ theel zout – snufje peper

Snijd de kool overlangs doormidden en verwijder de harde stronk. Snijd de twee helften nu weer doormidden en leg de stukken dakpansgewijs in de pan. Verwarm in een ander pannetje op een matig vuur de olie met de karwij en smoor de ui glazig. Voeg de bouillon en het zout toe en giet het mengsel over de kool. Zet het deksel op de pan, breng alles aan de kook en laat alles gaar stoven in ongeveer 30 minuten. Houd het vuur laag en bedruip de kool tijdens het stoven ongeveer 2-3 keer met het kookvocht.

Gesmoorde witte kool (voor 4 personen)

1 kg witte kool – 1 ui – 2 tenen knoflook – 1 tl rozemarijn – 3 eetl olijfolie – 2 dl witte wijn – zout – peper.

Snij de witte kool in vier delen, haal de bladeren van de stronk en breek ze in grove stukken. Hak de ui, knoflook en de rozemarijn fijn en fruit ze in de olie. Voeg de koolbladeren toe en giet de wijn erbij. Laat het geheel op een laag vuur een uurtje stoven. Controleer af en toe of er voldoende vocht in de pan zit. De groente is gaar als de koolbladeren lichtbruin zijn en zoetig smaken. Op smaak brengen met peper en zout.

Indonesische kool

2 eetl olie – 1 fijngesneden ui – 500 g fijngeschaafde kool – ½ rode paprika – ½ dl water met eroor – 2 dl sojasaus – 2 eetl rietsuiker – 1 theel djahe of gemberwortel – zout.

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 5–10 minuten.

Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

Kool schotel

500–700 g gesneden witte kool (of spits- of groene kool) -1 ui – ½ groene paprika – 1 grote tomaat – 200 g geraspte kaas – zout naar smaak.

Verwarm de oven op 180°. Plaats het rooster bovenin. Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Snijd de tomaat in stukjes. Wrijf vast een vuurvaste schotel in met olie of boter .Laat ui en paprika in wat boter smoren. Na een paar minuten mag de kool erbij en ook wat zout. Strooi er een dikke laag geraspte kaas overheen, zet de schotel boven in de oven en laat er in ongeveer 10 minuten een lichtbruin korstje op komen.

Witte kool met balsamico

100 g gesneden witte kool – 1 kleine teen knoflook – 1 eetl olijfolie – 1 dessertlepel balsamicoazijn – zout en peper

Ontvel de knoflook en hak deze of doe ze in de knijper. Zet de koekenpan op het vuur, doe de olie erin, laat het warm (niet heet) worden en doe de knoflook erbij. Een keer doorroeren, dan kool, balsamicoazijn, peper en zout erbijdoen. Een minuut roerbakken. De kool is dan heet en mals, maar nog wel knapperig.

Dit gerecht kan zowel met aardappel als met rijst geserveerd worden.

Witte kool met banaan

1 eetl olijfolie- ongeveer 500 g witte kool – 1 ui – 200 g magere spekreepjes (om uit te bakken) of reepjes of blokjes tofu – 1 banaan – een half bouillonblokje – knoflook naar smaak – zout naar smaak – een scheutje sojasaus naar smaak

Snij de witte kool in fijne reepjes. Snipper de ui fijn. Bak de spekreepjes of tofu knapperig in de wok en haal ze eruit. Doe 1 eetlepel olie in de wok en voeg de gesnipperde ui toe. Als de ui iets glazig begint te worden, voeg je de kool toe. Snij ondertussen de banaan doormidden en dan in halve partjes. Na ongeveer 5 minuten bakken is de kool knapperig. Doe dan het halve bouillonblokje, de spekjes, kruiden en zout erbij. Op het laatst voeg je de banaan toe. Voorzichtig omscheppen.

Variaties met witte kool

– roerbakken met gehakt en royaal kerriepoeder

– roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap

– gestoofd met pompoen

– meebakken met nasi

– als salade met wortel en een   dressing van yoghurtmayonaise en   citroensap

– fijn gesneden als salade met blokjes appel, wat rode paprika, een dressing en even geroosterde zonnepitten.

Witte kool – wortel salade

400 g witte kool – 3 eetl magere kwark – 1 ui – 6 worteltjes – 2 eetl mayonaise – 1 eetl citroensap – zout & peper

Maak de witte kool schoon en snijd deze fijn. Rasp de worteltjes grof boven een kom. Doe de witte kool bij de geraspte wortel in de kom. Pel de ui en snijd hem zeer fijn. Roer een sausje van de ui, magere kwark, mayonaise, citroensap, zout en peper. Meng het sausje goed door de wortel en de kool. Dek de salade af en zet hem ongeveer 3 uur in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken en de kool wat zachter wordt.

Witte kool met appel-mosterdchutney

800 g witte kool – 2 grote uien – 200 g spekblokjes – 2 appels – 3 eetl (grove) mosterd – 4 eetl ahornsiroop of honing of oersuiker – 1 dl sojacuisine of zure room – (olijf)olie

Witte kool in grove stukken snijden. Ui pellen en in ringen snijden. Ui op een laag vuur fruiten in olie. Kool toevoegen met een beetje water en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Spekjes bakken en op het laatst door de gare groente roeren. Appel raspen en mengen met mosterd, siroop en sojacuisine en op het laatst toevoegen en alles goed doorwarmen.

Ik ga voor de kool roergebakt met kerrie, jam!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *